El 87,8 per cent dels participants en la consulta impulsada per IU ha votat a favor de l'acord de coalició assolit amb Podemos per presentar-se en coalició a les eleccions generals del proper 26 de juny, segons les dades provisionals fetes públiques per l'organització.

En concret, 20.302 persones han votat a favor de l'aliança amb el partit de Pablo Iglesias, mentre que 2.433 han votat en contra de l'acord i 374 han optat per l'abstenció. Això suposa que s'han pronunciat 23.109 persones d'un cens total al voltant de 70.000, entre militants i simpatitzants d'IU; el que suposa una participació del 33 per cent.

En la consulta celebrada fa tan sols una setmana, quan encara no es coneixien els detalls de l'acord i només es preguntava per la voluntat política de pactar amb el partit morat, la participació va ser lleugerament inferior, del 28 per cent, i van votar a favor el 84,5 per cent dels participants.

A Catalunya, 96'6% dels vots

A Catalunya, el ‘sí’ al pacte s’ha imposat amb el 96,6% dels vots. Del total de 979 vots emesos, 946 han estat favorables a l’acord (96,6%), 24, contraris (un 2,5%); i hi ha hagut 9 abstencions (el 0,9%). El suport a l’acord expressat per les bases d’EUiA ha estat inclús superior a la victòria del ‘sí’ entre les bases d’IU d’arreu de l’Estat, que s’ha imposat amb el 87,9% dels vots. 

A Catalunya, estaven cridades a votar un total de 5.242 persones, entre militants i simpatitzants d’EUiA, per la qual cosa la participació final s’ha situat en un 18,7%.

Els detalls de l'acord

No es coneix encara el nom de la coalició sota la qual compartiran llistes electorals, però sí que han transcendit detalls com els llocs de les llistes de les candidatures que tindrà cada formació, el repartiment de finançament o la "visibilizació" durant la campanya electoral, que serà individualitzada encara que hi haurà actes conjunts.

El portaveu d'IU, Alberto Garzón, ocuparà el número cinc a la llista de Madrid. A més, l'organització calcula que té uns altres set candidats a possibles llocs de sortida i cinc més situats en posicions menys segures en les llistes.

Garzón, molt satisfet

El portaveu d'IU, Alberto Garzón, s'ha mostrat aquest dijous "molt satisfet" del resultat obtingut en la consulta de la seva organització sobre el pacte amb Podemos i l'ha marcat com el "tret de sortida" d'una campanya que, segons ha augurat, "desbordarà d'il·lusió".

En declaracions als mitjans de comunicació als passadissos del Congrés, Garzón ha insistit a declarar-se "extraordinàriament content" pel 87,8 per cent a favor del pacte amb Podemos, que suposa un lleuger ascens respecte a la consulta celebrada fa tan sols una setmana, quan encara no es coneixien els detalls de l'acord.

També ha pujat la participació, que per al dirigent d'IU és només un exemple de la trajectòria que seguirà aquesta coalició fins a les generals del 26 de juny, generant un "entusiasme creixent". "Quan comencem a rodar estarà molt clar que som l'alternativa que busca la transformació d'aquest país", ha celebrat.

A més, ha reconegut estar "profundament orgullós" de les bases d'IU, que creu que han sabut veure "per sobre d'interessos corporatius" i avalar un acord que permetrà generar "il·lusió, entusiasme i desbordament".