IU i Podemos podrien presentar-se conjuntament a les eleccions / EFE

El líder d’Izquierda Unida (IU), Alberto Garzón, no descartaria presentar-se conjuntament amb Podemos si hi ha noves eleccions. “Si es compleixen les condicions de reconeixement de la identitat de cada partit, fet que no es va produir la vegada anterior, crec que hi ha base per a fer-ho”, ha dit Garzón a El Nacional. S'estima que d'haver-se integrat pel 20D a la candidatura morada, junts haurien sumat 14 escons més –IU ara només en té dos–, de forma que l'estratègia podria ser favorable per ambdós.

Pablo Iglesias i Garzón no van arribar a l'entesa pel 20D, ja que el primer tenia pretensió que IU s'integrés en les seves files, de forma homogènia –fet que aquests rebutjaven–. La porta va quedar tancada aleshores, malgrat la sintonia mantinguda durant la negociació d'investidura apunta que podrien arribar a un acord. Garzón reitera que abans ell voldria tornar a la taula "a quatre", com diu que ja li ha proposat a Podemos i Compromís, malgrat reconeix que "la sessió d'investidura va ser un acte de precampanya".

Garzón insisteix que les eleccions han de ser el darrer escenari, per això trucarà al PSOE i els altres dos aquesta setmana perquè arribin a l'entesa "sense més reunions bilaterals". “Nosaltres sempre hem volgut evitar la Gran Coalició, directa o indirecta, però els socialistes han seguit l' estratègia de Susana Díaz, que va pactar amb la dreta a Andalusia”, ha afegit. L'entesa arribarà, si el PSOE prescindeix "explícitament de Ciutadans", mostrant-se "sorprès” que Sánchez es presentés “només" amb 130 escons, "en tant que el procés de negociació havia estat molt llarg”, ha explicat el líder d'IU.