635913990529977970w

A Compromís, IU, i a Podemos els sembla una "magnífica idea" la proposta d'Alberto Garzón de celebrar una "reunió a quatre", juntament amb el PSOE, per negociar un acord "alternatiu al PP", segons ha afirmat el líder d'IU.  "El temps corre i estem incòmodes amb C's i sempre ho hem estat", ha dit Garzón, en tant que són projectes polítics "antagònics". Per tant, ell creu que "el millor seria que C's s'abstingués" a la investidura si prospera l'acord a quatre, ja que considera que aquesta és l'única manera de treballar "per l'emergència social".

Els socialistes ho han "d'estudiar", però el líder d'IU no sembla disposat a interrompre-hi les negociacions "per trobar acords de programa", encara que el PSOE es trobi amb els taronges. Les polítiques és l'important per al seu partit, ha indicat, mentre recordava que "només estem negociant la investidura", i que "el Govern vindrà després". Alhora, assegura que la decisió de donar suport a Pedro Sánchez no depèn d'ell, sinó de les bases d'IU. Tot i així, en la hipòtesi que els socialistes arribin a l'entesa amb C's, veu més difícil que la militància ho aprovi.

No a les línies vermelles

Les paraules de Garzón han vingut després de la reunió que ha mantingut amb l'equip negociador socialista, i ha volgut aclarir que per ara no han arribat a cap acord amb el PSOE. "Només mantenim converses" amb ells, ha puntualitzat. Tampoc els donarà cap ultimàtum, com tampoc volen "línies vermelles" dels podemistes. Parlava amb al·lusió al referèndum. "Creiem que és necessari, és un debat que s'ha d'obrir, però en cap cas pot passar per davant de la desigualtat, si això dificulta l'acord", ha considerat Garzón.

No al PP

El representant d'Izquierda Unida-Unitat Popular ha explicat que havia pres la iniciativa d'adreçar aquesta carta als diversos líders, donat que han passat uns 60 dies des de les eleccions i encara "no s'ha avançat". "És intolerable que encara no hi hagi hagut converses reals i sinceres", ha lamentat. "Seria un drama que el PP tornés a Governar", en tant que "partit inhabilitat per la corrupció d'Aguirre", ha afegit. En conseqüència, Garzón espera que amb la seva proposta "cordial" s'arribi a "mínims programàtics" per formar un acord.

Sí, propostes

Alberto Garzón ha plantejat els punts que per a ell serien més important d'abordar en un acord. Ha citat la "necessitat de derogar la reforma laboral del PP", dur a terme una "reforma constitucional exprés", reformar el sistema electoral, lluitar contra el frau fiscal, incrementar la progressivitat del sistema fiscal, i modificar la llei orgànica del règim electoral general (LOREG). El candidat d'IU ha reiterat que aquestes mesures difícilment podrien agafar el tarannà que ell desitja, si el PSOE avança posicions amb Ciutadans, que és més pròxim "a la dreta i al PP".