Israel ha decidit reobrir el seu consolat a Barcelona, després de 19 anys sense representació diplomàtica. La reobertura estava prevista des del mes de gener, però es va endarrerir per la falta dels permisos diplomàtics que havia de donar el govern espanyol.

El fet que l'executiu de Mariano Rajoy estigués en funcions durant 315 dies va endarrerir sens dubte les converses, perquè no es podia firmar l'autorització, però a això també s'hi van afegir indicis en el sentit que el fins fa poc ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García Margallo, volia frenar la presència de diplomàtics a Catalunya en ple procés sobiranista. Israel està considerat en medis del Govern, un dels països que podria reconèixer la independència si es produeix.

El nou consolat tindrà ara com ara un caràcter honorari, que representa un nivell diplomàtic inferior al de consolat regular, i una absència d'immunitat diplomàtica. Però tot i això, l'obertura representa un primer pas d'establir relacions diplomàtiques a la ciutat, com tenen els principals països. Barcelona és la cinquena ciutat del món -no capital d'Estat- amb més consolats, a causa del pes econòmic i la situació geopolítica, després de Hong Kong, Nova York, Los Àngeles i Hamburg.

El nou cònsol d'Israel és l'advocat José Antonio Sánchez Molina, membre de la Comunitat Israelita de Barcelona. Des del mes de gener ja ha participat en diversos actes a la capital catalana com a virtual nou cònsol.

Israel ja va obrir un consolat honorari a Barcelona el 1994, vuit anys després que l'Estat espanyol establís relacions diplomàtiques amb Israel. El cònsol va ser David Melul Benarroch, fins que va plegar l'any 1997. Des de llavors no hi havia consolat israelià a Barcelona.

La presència diplomàtica israeliana a Barcelona era una reivindicació de fa anys de la Generalitat i de diversos sectors empresarials, per la creixent presència de turisme israelià a Catalunya i per l'increment dels intercanvis comercials. En la recuperació del consolat hi ha tingut un pes determinant l'actual ambaixador israelià, Daniel Kutner, que va accedir al càrrec el 2015.