El president del Govern espanyol en funcions, líder del PP i candidat a la investidura en el debat que s’iniciarà dimarts, és conscient que el “gran pas endavant” signat aquest diumenge al matí amb Ciutadans és insuficient i que tot plegat depèn de la decisió que prenguin Pedro Sánchez i el PSOE a l’hora de votar ‘no’ o abstenir-se en la votació d’investidura.

 

Conscient d’aquesta situació, Rajoy ha comparegut davant la premsa per informar del pacte amb Ciutadans assegurant que en la reunió que mantindrà dilluns a migdia amb Pedro Sánchez li dirà “el mateix que li dic des del 21 de desembre”, però amb una diferència cabdal: “Li diré que ara tinc 170 escons” –169 fruit del pacte PP-C’s més el de Coalició Canària, que amb tota probabilitat confirmarà el seu ‘sí’ aquest mateix diumenge–.

Missatge a Sánchez

En el seu missatge a Sánchez, Rajoy hi inclourà també l’argument que “ningú té majoria, tampoc el PP”, però que “el PP té 52 escons més que el PSOE i que és de raó i sentit comú que el PP assumeixi la responsabilitat de governar”.

De fet, Rajoy ha insistit en una certa legitimitat adquirida per les dues victòries electorals a l’hora de proposar-se com a candidat a la investidura, insistint en la necessitat de resoldre l’atzucac de governabilitat i evitar unes terceres eleccions, perquè malgrat “la bona situació econòmica, res no ens garanteix que la situació d’incertesa política i manca de govern no acabi fent mal a l’economia espanyola”. És per això que ha insistit que “és raonable que el PP encapçali el nou govern per la raó que el PP va guanyar les eleccions del 20-D i el 26-J i som l'única força política que ha pujat en vots i escons”.

Un acord per la unitat d’Espanya i sense reforma constitucional

Pel que fa a l’acord signat amb el PP, Rajoy ha volgut insistir en el posicionament clar de tots dos partits en la "defensa de la unitat d'Espanya", probablement un dels punts més clars de connexió entre les dues formacions. També tots dos es mostren igual de ferms en el rebuig i oposició "a la celebració de referèndums en alguns territoris amb la intenció de liquidar la sobirania nacional", en clara referència al procés sobiranista català.

Ara bé, la reforma constitucional defensada per Ciutadans no anirà més enllà d'"estudiar la possibilitat de reformar la Constitució", especificant que no es tracta ni tan sols d’obrir una ponència al Congrés i afegint que a parer seu, qualsevol plantejament de reforma ha de servir, principalment, per “seguir defensant la unitat, i que Espanya sigui el que els espanyols vulguin que sigui i que cap espanyol sigui privat del seu dret a decidir sobre el que passa en qualsevol part del país".

Rebaixa de l’IRPF

Quant a altres punts de l’acord, Rajoy ha volgut destacar com a aspectes principals el compromís de “rebaixar l’IRPF quan s’hagin complert els objectius de dèficit” i amb tot cas, la decisió de “no apujar l’IRPF en la present legislatura”.

Així mateix, també ha esmentat l’impuls de “mesures de foment de l’ocupació”, l’elaboració d’una llei bàsica “de prestacions comunes a tots els espanyols”, un “pacte nacional per a la conciliació laboral i racionalització d’horaris” i el desenvolupament de polítiques encaminades a garantir una més millor integració europea.

En canvi, no ha fet esment d’altres aspectes que eren considerats cabdals per a Ciutadans com ara la reforma de la llei electoral –que persegueix l'eliminació de les circumscripcions territorials– i de la lluita contra la corrupció –una xacra que afecta especialment el PP–.