Patxi López ha tornat avui a la Zarzuela / EFE

El president del Congrés dels Diputats, Patxi López, ha mantingut aquesta tarda una trobada de poc més de mitja hora amb el rei Felip VI, en què s’ha limitat a lliurar-li el llistat dels líders polítics que prendran part de la segona ronda de contactes amb el monarca perquè designi un candidat a formar govern, un cop la setmana passada Mariano Rajoy es va donar temps a ell mateix declinant l’oferta sense renunciar-hi explícitament.

Ara bé, tenint en compte que la primera ronda es va allargar per espai de cinc dies i que aquest cop tornarà a haver-hi els mateixos interlocutors, un cop ERC i EH Bildu han confirmat que tampoc no hi participarien, tot indica que fins a mitjan de la setmana vinent com a molt aviat, no tornarà a haver-hi el nom d’un candidat sobre la taula.

De fet, el mateix Patxi López, acabada la trobada amb el Rei, ha assegurat no saber quant de temps s’allargarà la nova ronda i amb prou feines ha precisat que portarà “un temps i uns dies”. En la primera ronda, que va durar cinc dies amb tres audiències per jornada, hi van participar els representants de Nueva Canarias, Foro Asturias, Coalición Canaria, UPN, PNB, IU-Unidad Popular, En Marea, Democràcia i Llibertat, Compromís, En Comú Podem, Ciutadans, Podemos, PSOE i PP.

López ha reconegut que no sap quant de temps s’allargarà aquesta segona ronda, que en principi començarà aquest dimecres. Ara serà la Casa del Rei la que proposi un calendari d’audiències, que es difondrà públicament un cop els partits polítics confirmin l’assistència en el dia i hora proposats.