La Internacional Liberal torna a condemnar la situació a Catalunya. Si el passat 27 de setembre, justa abans del referèndum de l'1-O, ja va criticar la "criminalització" dels alcaldes, ara es mostra "xocada" i "trista" per l'empresonament de part del Govern i pels processos judicials oberts a la mesa del Parlament. A més, també condemnen la destitució de "les autoritats electes" catalanes a través de l'article 155 de la Constitució

En un comunicat publicat aquest dimecres, consideren que els "representats electes" de Catalunya, i també la societat catalana, es mereixen ser tractats amb "dignitat", "respecte" i han de poder "gaudir de la llibertat", "especialment perquè el moviment ha estat estrictament basat en els principis de la no-violència", afegeixen.

El que sí que condemnen és la violència policial de l'1 d'octubre, que veuen "desproporcionada", i asseguren que "la violència és l'antítesi dels valors lliberals". A més, asseguren que aquesta "no pot ser usada contra els ciutadans indefensos". 

Tot i aquesta crítica a l'estat espanyol, la Liberal Internacional també urgeix a les autoritats catalanes a treballar per un canvi constitucional i abandonar la via unilateral a l'espera "d'un veritable diàleg". A més, asseguren que "en una democràcia liberal ningú pot estar per sobre la llei", però asseguren que "el dret penal ha de ser l'últim recurs en qualsevol societat".

A més, tot i que defensen respectar la "sobirania espanyola" i eviten entrar en "el debat sobre la independència", també demanen a les autoritats espanyoles ser conscients de la realitat i admetre que "una gran majoria dels catalans vol votar sobre la independència".

La Internacional Liberal, fundada a Oxford el 1947, aplega a les forces polítiques liberals del món. El seu actual president és Juli Minoves, l'exministre d'Exteriors i Cultura d'Andorra pel Partit Liberal.