La Ràdio Televisió Belga francòfona, que mostra un interès evident per Catalunya donada la situació política, ha desplaçat un equip a la Vall d'Aran per analitzar aquest territori que forma part de Catalunya però que té com a idioma propi l'occità, en la versió aranesa. "La vall dels irreductibles", ha posat com a títol del programa, que s'ha emès avui.

Segons la Ràdio Televisió Belga, la Vall d'Aran és un territori que aguanta la pressió independentista catalana tot i que les enquestes preveuen una majoria curta dels sobiranistes al nou Parlament català. "A la Vall no s'hi troba cap bandera independentista", diu la veu en off. "El que passa a Catalunya no ens afecta", explica un jove que és entrevistat.

El programa també explica què és l'occità, en la variant gascona aranesa. "És la llengua vehicular a l'escola des que són petits, a més del català, el castellà, i del francès o l'anglès", detalla un mestre. L'emissió recorda finalment que els aranesos tenen dret a decidir com a comunitat, dins de Catalunya, de forma reconeguda.