Trenta destacats intel·lectuals eslovens han signat un manifest en favor del poble de Catalunya davant la repressió del Govern espanyol. Manifesten el suport al dret dels catalans a tenir un Estat independent i mostren la decepció per la passivitat d'Europa davant de la situació catalana. Afirmen que les institucions europees haurien actuat de manera molt diferent si els fets haguessin passat fora de l'espai europeu, i argumenten que s'està aplicant un "doble estàndard". Temen que el cas català estableixi un pèssim precedent: "Catalunya esdevé un desafiament bàsic de la Unió Europea contemporània pel qual la nostra consciència cívica i europea o bé s'aixecarà, o bé caurà".

A més a més, acusen el Govern espanyol de fer intents per crear un "ambient anticatalà", uns intents que apunten que són "antiquats i preocupants en ple segle XXI".

Les imatges que han arribat de Catalunya d'aquests dies es poden comparar amb les dels temps de la desintegració de Iugoslàvia

Els intel·lectuals eslovens no poden deixar de comparar la situació del seu país amb la de Catalunya: "El que els eslovens van exigir fa un quart de segle i van aconseguir democràticament, no ho podem negar als altres". Afirmen que ells van poder expressar la seva voluntat lliurement sense persecució, pressions ni violacions de drets fonamentals. El manifest apunta que "les imatges que han arribat de Catalunya d'aquests dies es poden comparar amb les dels temps de la desintegració de Iugoslàvia" i fan referència expressa a l'anomenat "esperit Milošević", que tant de mal va fer a Iugoslàvia als anys noranta.

Eslovènia ha de ser un far de llibertat per a totes les nacions humiliades i discriminades

Per tot això demanen que la Unió Europea apliqui contra Espanya l'article 7 del Tractat Europeu, per haver usat la força contra la seva població. I preguen a la societat civil, a l'Església catòlica i als "intel·lectuals lliures del món" que parlin sobre aquests fets. I, sobretot, exigeixen al govern eslovè que es posicioni del costat del poble català: "en aquests temps tan difícils per al poble català, Eslovènia ha de ser, públicament i notòriament, una lluminosa excepció. Eslovènia ha de ser un far de llibertat per a totes les nacions humiliades i discriminades".