Representants del Parlament Europeu i la Comissió Europea a Suècia han convidat el Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (DIPLOCAT) i la Generalitat de Catalunya a participar en un debat sobre el procés català cap a la independència en el marc del festival Almedalsveckan, un certamen polític que se celebra anualment a Suècia, a l'illa de Gotland, i que té prop de mig segle de tradició.

En el debat hi ha participat el secretari general del DIPLOCAT, Albert Royo, que ha fet èmfasi en la incapacitat del govern i el parlament espanyol de donar resposta a les peticions constants de la societat catalana de votar sobre la independència.

Per la seva banda, la directora general d'Afers Exteriors de la Generalitat, Maria Badia, ha recordat el pragmatisme que caracteritza la Unió Europea, que, "arribat el moment, trobarà la manera d'acollir Catalunya al seu si". I la investigadora doctoral de la Universitat d'Oxford Núria González Campañá ha posat en dubte que un referèndum sigui la millor eina per decidir sobre la independència i ha afirmat que, fora de la llei, "la democràcia es converteix en la tirania de la majoria".

En aquest debat també hi ha participat l'europarlamentària del partit suec Miljöpartiet Bodil Valero, que s'ha declarat fervent defensora del dret a l'autodeterminació, "si els catalans decideixen independitzar-se, la UE hauria d'acompanyar el procés". Tot plegat ha anat precedit d'una presentació a càrrec de l'expert en multilingüisme Johan Häggman, sobre el caràcter creatiu, innovador i multilingüe de la societat catalana.

El festival Almedalsveckan reuneix cada any partits polítics, societat civil, sindicats i ciutadans a l'illa de Gotland per debatre sobre els temes més diversos en un ambient festiu que té per missió apropar la política al ciutadà i enfortir la democràcia. Amb gairebé 4.000 debats i seminaris i una participació de prop de 35.000 visitants, enguany els temes més destacats han estat el Brèxit i la crisi dels refugiats.