csq

La patacada electoral del 27S i els problemes interns de Catalunya Sí que es Pot han fet recuperar de facto el grup parlamentari d'ICV-EUiA, la formació ecosocialista engolida per la coalició d'esquerres amb Podem. La dimissió aquesta setmana del cap de llista per Tarragona de CSQP, el podemita Gerard Bargalló, ha reforçat la presència ecosocialista dins el grup d'onze diputats amb l'entrada de la veterana Hortènsia Grau i la complicitat dels seus fidels companys de viatge d'EUiA.

Ara a l'estructura del grup parlamentari tenen majoria els d'ICV-EUiA, l'eterna coalició dels darrers anys de l'esquerra ecosocialista. Amb el comandament operatiu d'un dirigent del sector dur com és Joan Coscubiela, escollit portaveu del grup, els gats vells d'ICV-EUiA a la Cambra, sis diputats, imposen de fet la seva llei.

Així, picapedrers del parlamentarisme dels darrers anys, a Catalunya i Espanya, podran fer i desfer aprofitant que el cap de llista, Lluís Rabell, la número dos, Gemma Lienas, o Albano Dante Fachin, de Podem, portaveu adjunt, no tenen gota d'experiència parlamentària.

La guàrdia pretoriana

Per part d'ICV, entre els onze diputats, s'hi compten, a més de Coscubiela, Marta Ribas, ariet a la passada legislatura contra el suposat sobiranisme de TV3 i Catalunya Ràdio i eficient diputada polivalent; Hortènsia Grau, activa diputada per Tarragona i amb un full de serveis completíssim a Medi Ambient o embolics com el de Barcelona World; Marc Vidal, monodiputat per Girona de CSQP ha estat la veu gironina i ecosocialista a la comissió del Frau i la Corrupció.

En la mateixa direcció treballen Joan Josep Nuet, secretari de la Mesa i coordinador nacional d'EUiA, que ha compartit escó durant quatre anys amb Coscubiela a Madrid; i Àngels Martínez, número quatre per Barcelona amb papers d'independent però amb carnet d'EUiA a la butxaca.

La guàrdia pretoriana de l'antic grup parlamentari d'ICV-EUiA ha agafat les regnes del grup parlamentari en els primers dies de vida d'aquesta onzena legislatura. L'estratègia dels onze diputats la marca clarament Coscubiela, que aspirarà amb Ernest Urtasun a prendre les regnes del partit ecosocialista, hereu del PSUC, en l'assemblea prevista per a principis de 2016, un cop acabat el cicle electoral. Mentrestant, i com va avançar El Nacional, Joan Herrera ja ha dit fins després.