Artur Mas, expresident de la Generalitat, ha donat per fet aquest dimarts que el tribunal que el jutjarà per convocar el procés participatiu del 9 de novembre del 2014 l’inhabilità per exercir càrrec públic. Mas ho ha dit en el marc d’una conferència que ha pronunciat a Mallorca, on ha esperat que la inhabilitació “serveixi d’alguna cosa”.

L’expresident ha evitat entrar en el debat sobre la successió de Carles Puigdemont al capdavant de la llista del PDeCat per presidir la Generalitat. Sí ha esperat, però, que els “judicis polítics” a ell, a les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega, al diputat Francesc Homs o a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, puguin “alimentar l’acció de la gent i generar un clima a favor del referèndum”.

Mas ha afirmat en aquest sentit que votar “és la solució, en cap cas el problema”, tenint en compte que “el 80% dels catalans” volen el referèndum. En contraposició ha criticat “l’immobilisme” del govern de l’Estat. “Alguns parlen d’operació diàleg però no ens permeten asseure’ns en una taula per debatre la nostra aspiració nacional”, ha assenyalat. 

Sobre el judici de 9-N, que tindrà lloc entre els dies 6 i 10 de febrer, ha opinat que els “judicis polítics” han “d’alimentar l’acció de la gent i generar un clima a favor del referèndum”. Finalment, el president Mas ha afirmat que si Catalunya assoleix la constitució d’un Estat pot “esdevenir la Dinamarca de la Mediterrània”, amb “un estat del benestar fort, una economia moderna i una base industrial exportadora”.