Mariano Rajoy té molta informació a les seves mans. Des del setembre de l'any passat, té a la seva disposició un informe del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) sobre la qüestió catalana. Un escrit que arriba a diferents conclusions, segons publica Es Diario.

La més rellevant alerta que el Govern té un "ambaixador" català a Viena, Adam Casals, que està portant amb èxit les relacions entre Catalunya i la Unió Europea. I les porta amb èxit perquè sap, sempre segons l'escrit, a quins països ha d'anar per aconseguir-ho.

Això, però, no és l'únic que reflecteix el document. El CNI es mostra quasi convençut que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, té poques probabilitats de poder celebrar el referèndum, però assegura que si no ho fa celebrarà una consulta, i subratlla que el suflé independentista s'està desinflant i prova de calmar els ànims de l'Estat assegurant que comença a obrir-se una escletxa de solidaritat d'alguns països europeus amb Espanya.

Intel·ligència catalana

L'informe se centra molt en la figura del delegat català a Àustria, a qui titllen d'"especialment llest" pel seu domini de l'alemany i subratllen que la seva feina va més enllà de les "reduïdes" tasques que, segons ells, cal fer a Viena.

Si la seva tasca va més enllà és, segons l'informe, perquè Casals s'encarrega de les relacions no només amb Àustria, sinó també amb Eslovènia, Croàcia, Txèquia, Eslovàquia i Hongria. Països que, precisament, no fa més de 30 anys que van independitzar-se.

A més, el CNI destaca tots els diners que costen aquestes activitats, "estan molt ben finançades amb els diners de tots els espanyols", i avisen del perill que pot haver-hi si aquestes relacions prosperen.

Europa i el procés

De fet, diferents països de la Unió Europa estan molt interessats en el procés i es qüestionen per què l'Estat no permet a Catalunya celebrar un referèndum.

Entre diputats britànics que van denunciar la persecució del govern espanyol a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, que la cambra de Finlàndia debatés sobre la qüestió catalana o que Suïssa i Estònia creessin intergrups o grup d'amistat que té per objectiu seguir tot el que passi a Catalunya, és clar que Europa està, com a mínim, atreta pel què passa a Catalunya.

Ara, segons aquest informe del CNI, això preocupa l'Estat. I molt.

David guanya Goliat

El Nacional ha pogut parlar amb el delegat del Govern a Viena que, a "títol personal", s'ha mostrat convençut que "aquest article demostra que David guanya Goliat", però també ha lamentat que l'Estat es gasti diners per "espiar" el Govern perquè, recorda, "avui dia Catalunya encara forma part del Govern espanyol", però, tanmateix, l'informe "considera que allò que fan el Govern i la Generalitat no forma part del que és l'Estat".

I és que, ha posat sobre la taula, mentre el Govern espanyol persegueix les accions polítiques de Catalunya, la feina del Govern és "treballar en favor de Catalunya i no en contra d'Espanya, sinó per a una Espanya millor" i, per això, ha celebrat que "se'ns feliciti per la nostra bona feina".

L'Estat aparta Catalunya

Precisament per això, Casals ha subratllat que, en cas que aquest informe sigui cert, "que no ho sabem perquè no l'hem vist", posa de manifest que "l'Estat ja no considera que la Generalitat i Catalunya formin part d'Espanya".

En aquest sentit, el delegat català ha insistit en la "gravetat" que "amb els diners de tots, l'Estat espiï activitats d'un govern amic i germà" i ha recordat que Catalunya "no és Corea del Nord", així com que la feina dels serveis secrets hauria de ser "protegir-nos d'amenaces", per exemple, terroristes, i no anar al darrere d'un procés polític.