Compromís per a la Independència, el corrent independentista d’ICV, reivindica el seu compromís amb la independència de Catalunya i aposta pel referèndum vinculant, la mobilització ciutadana i el reconeixement internacional com a instruments per aconseguir-la.

El secretariat del corrent, que va promoure el manifest independentista "guanyem sobirania" i que va demanar el vot per a Xavier Domènech, ha fet arribar a El Nacional el document “Instruments útils per a la independència” en el qual marca perfil i afirma que els independentistes d’ICV volen “la independència i la volen de manera efectiva”.

Tot i reconèixer que són una minoria –“els independentistes d’ICV som atípics sí, i minoritaris en els temps que corren”– destaquen que ha estat gràcies a ells que el “referèndum vinculant” ha entrat a l’agenda estatal i prova d’això, argumenten, és que “el referèndum ha estat a diferents taules de negociació per formar govern a nivell estatal”.

Reconeixement internacional

El col·lectiu defensa la necessitat de convocar un referèndum abans de proclamar la independència.

“La independència proclamada sense un referèndum vinculant és una quimera impossible”, apunten per incidir en la necessitat de “recuperar la mobilització ciutadana més enllà de l’11 de setembre en pro d’un referèndum vinculant que aixequi simpaties com les que van mobilitzar el Partit Verd Europeu durant les darreres eleccions europees”.

Aquesta és la manera, diuen, d’aconseguir el necessari reconeixement internacional.

Consolidar majories

“Cal recuperar el catalanisme popular i no confondre sistemàticament els conceptes donant per fet que la gran majoria està a favor de la independència sense abans haver pogut dotar els nostres ciutadans d’una eina vinculant que mobilitzi tant els del sí, com els del no, com els de l’abstenció. Els independentistes hem de ser conscients que els demòcrates que en un referèndum voldran votar No, són uns aliats imprescindibles per aconseguir un referèndum que serveixi políticament. Mal ens pesi, malgrat haver estat grans demostracions de força això no ho van aconseguir ni el 9N, ni les plebiscitàries del 27S”, conclou.

Crítiques al Partit Demòcrata

Davant les crítiques que han rebut d'alguns sectors de l'independentisme, des de Compromís per a la Independència es defensen i matisen que, una cosa és estar a favor de la independència, i l'altra compartir segons quin tipus de polítiques. 

“Als independentistes d’ICV ens exigeixen que tanquem els ulls i ens tapem el nas mentre veiem passar els pactes amb el PP i les rialles a C’s, mentre ens retallen drets socials i laborals en pro d’una independència que ha d’arribar gràcies a un full de ruta que creu que n’hi ha prou amb “preparar estructures d’estat” i “proclamar la independència”. Tan de bo!..., i si és així, que ho dubtem seriosament, serem els primers en aplaudir i dir que estàvem equivocats. El cas és que estem convençuts que aquest full de ruta unilateral no va enlloc", argumenten.