L'independentisme ha exhibit aquest vespre unitat i força davant la contundent ofensiva de l'Estat amb un acte convocat pels estudiants davant l'edifici històric de la Universitat de Barcelona. El vicepresident, Oriol Junqueras, i el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, encapçalaven el cartell de la convocatòria on hi ha intervingut representants de JxSí, la CUP i les entitats sobiranistes així com dels Comuns.

Ha tancat els parlaments polítics el president d'Òmnium hores després què s'ha sabut que l'Audiència Nacional ha acceptat tramitar la denúncia pels delictes de sedició que assenyala les entitats entre els responsables de les concentracions de dimecres passat a la rambla de Catalunya posteriors a l'operació policial contra el referèndum. 

Cuixart ha reclamat que ningú no es despisti si la Fiscalia volgués aturar l’1-O detenint-lo a ell o al president de l’ANC, Jordi Sànchez. “No perdeu el focus. Ens volen despistats, ens volen fer caure en provocacions estèrils. És importantíssim, passi el que passi, el nostre objectiu és l’1-O que ningú s’equivoqui”, ha advertit.

El responsable d'Òmnium ha volgut demostrar la força del moviment independentista anunciant que en només unes hores més de 25.000 persones s'han registrat a la iniciativa Escoles Obertes per garantir que puguin obrir diumenge els col·legis electorals malgrat la prohibició de la TSJC. Per aquesta raó, Cuixart ha insistit en la seva crida a la mobilització permanent, encara que això li comporti l'acusació de sedició.

"No ens deixem enganyar. Si ens toquen a un, ens toquen a tots", ha assegurat.

Junqueras: "Estem a les vostres mans"

També Junqueras ha insistit en prendre la paraula a subratllar la necessitat de mantenir la unitat. "El país sencer és a les vostres mans, el país us necessita i segur que no fallareu", ha assegurat el vicepresident reclamant als estudiants que omplien la plaça Universitat que es facin dignes de la seva història, el seu país i el futur que s'està construint.

En prendre la paraula, el líder republicà ha assegurat que aquests dies s'estan fent "coses extraordinàries", perquè "les institucions d'aquest país es mantenen fidels al poble". "Aquesta comunió, aquest estar uns al costat dels altres és molt més útil del que ens pensem. És important per votar l'1-O, i ho va ser per als que van ser detinguts la setmana passada i des de les cel·les sentien els vostres crits i els vostres càntics", ha explicat als joves, als quals ha assegurat que cadascun dels seus gestos són "una heroïcitat, perquè només el poble salva el poble".

"No ens podem deixar perdre la democràcia i la llibertat", ha advertit.

Turull: només depenem de nosaltres

Prèviament ha intervingut el conseller de Presidència, Jordi Turull, que ha recordat que avui fa 42 anys de les darreres execucions del règim franquista. "En aquella època no hi havia llibertat expressió, ni dret a reunió, es cantava l'Estaca, no hi havia el dret a rebre la correspondència sense obrir... Us sona?", ha preguntat tot emplaçant els estudiants a protegir els drets fonamentals.

El conseller també ha dedicat ironies a les forces policials vingudes de l'Estat -"en comptes de grisos ens envien un xiqui-parc al port", ha dit- i ha demanat "un aplaudiment per a tots els de la secreta" presents a l'acte. "Benvinguts a Catalunya, sapigueu que no hi haurà cap intimidació que ens aturi", ha advertit. 

"Ara només depenem de nosaltres, tot està en marxa, no ens hem resignat ni renunciat davant tanta intimidació. Només depenem de nosaltres, busquem gent i gent que desbordi com un tsunami democràtic tota aquesta repressió i suspensió dels drets", ha reclamat.

Pissarelo crida a la mobilització massiva

Tot i que no estava anunciat, ha intervingut a l'acte el primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, que ha advertit que no hi pot haver silenci davant la prohibició al dret a reunió, especialment des de la comunitat universitària. "No som súbdits, som ciutadans lliures que entenem que una ciutadania lliure no ho és si per exercir aquesta llibertat ha de dependre del permís dels més poderosos", ha advertit.

Pisarello, que ha cridat a una mobilització massiva l'1-O, ha denunciat una "degradació escandalosa" de l'estat de dret que no només afecta a Catalunya. "Som aquí els que defensem les llibertats civils i polítiques, però també els que defensem els drets socials", ha assegurat perquè, segons ha afegit, "aquells que avui volen limitar la llibertat d'expressió són els mateixos que volen impedir les lluites per l'habitatge o la sanitat de qualitat".

Boya: l'1-O no és una mobilització

La cupaire Mireia Boya s'ha presentat davant dels assistentes amb una careta de Piulet per saluda "els piolins" presents entre el públic, en referència als representants de la Guàrdia Civil o el CNP, als quals ha advertit que no tenen res a fer. "Perquè votarem", ha assegurat.

Boya ha explicat que l'Estat vol "fer por amb els piolins", amb les querelles, amb les acusacions de sedició, però en realitat "són ells que estan cagats" perquè enfront els seus vaixells -"que contaminen molt"- hi ha centenars de tractors, els autònoms, els bombers, els empresaris, els estudiants... "Si la sedició és lluitar contra el franquisme, si la sedició és fer actes al carrer sense que els prohibeixin, si és votar en un referèndum diumenge, sí sóc sediciosa i vosaltres sou sediciosos", ha assegurat arrencant el cant de "jo sóc sediciós" dels presents.

Boya ha volgut deixar clar que diumenge no hi ha una mobilització ni un procés participatiu sinó un referèndum d'autodeterminació. "Si guanya el sí, proclamem la independència!", ha advertit. Per aquesta raó, ha cridat amb una cinta policial a la mà a trencar els precintes. "Desobeïu amb una resistència pacífica, no violenta", ha demanat per concloure: "A mi només em dona ordres ma mare!".

A fer punyetes el franquisme

Ha obert l'acte Lluís Llach que ha destacat la "creativitat democràtica sense precedents a Europa" que ha hagut d'inventar el moviment independentista per "suplir la paràlisi democràtica que pateix l'Estat espanyol" que ha qualificat de "neofranquista". "A fer punyetes el franquisme", ha exclamat el diputat i cantautor que ha descrit com a "poesia democràtica" la imatge dels estudiants amb taules a la porta de la UB informant sobre els col·legis electorals la gent amb dificultats per accedir a internet.

També ha intervingut l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, que citat Gandhi per cridar a "mantenir la dignitat i la fermesa sense caure en provocacions", la secretària de l'ANC i professora universitària Eulàlia Subirà que ha defensat la universitat catalana "pública i de qualitat".

L'acte ha començat amb una actuació del grup Brams i s'ha tancat amb Cesc Freixas, que ha clos la convocatòria cantant a cappella una cançó de Raimon. "Al meu país la pluja no sap ploure",