Per primera vegada l’Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i l’Associació de Municipis per la Independència feien una crida a la mobilització a Barcelona sense coincidir amb la Diada de Catalunya, i l'aposta ha resultat ser un èxit. “Volíem donar color a les fonts de Montjuïc i han hagut de tallar la plaça Espanya perquè està plena de gent. Hem superat Espanya!, la plaça, però l’hem superat!”, es felicitava el president de l’ANC, Jordi Sànchez, amb ironia.

L’escenari escollit, l’avinguda Maria Cristina de la capital catalana, ja s’havia omplert abans amb actes com ara el final de campanya de Junts pel Sí. El motiu –la defensa dels investigats per actes relacionats amb el procés– també havia mobilitzat centenars de persones en concentracions a municipis com Vic i Berga. I avui s’ha demostrat que, lluny de desinflar-se, el moviment sobiranista segueix decidit a sortir al carrer tantes vegades com calgui. “És l’única manera que tenim per aconseguir-ho, i tant que continuarem manifestant-nos!”, explicava la Teresa, d’Altafulla, que com molts altres manifestants s’ha desplaçat a Barcelona amb els autobusos organitzats per l’ANC i Òmnium, i que arribaven fins a la part més alta de la muntanya de Montjuïc. Més de 170 autobusos vinguts d’arreu del territori –Calaf, la Conca de Barberà, Reus, Avinyonet, Balsareny...–han acudit a la primera gran cita de l’independentisme d’arreu del país a Barcelona des de l’Onze de Setembre de l’any passat.

Èxit de convocatòria

L’avinguda Maria Cristina ha quedat petita. Els manifestants, a més de col·lapsar la plaça Espanya, s’han hagut de situar també darrere de l’escenari. Als entorns de les fonts de Montjuïc s’hi han aplegat centenars de persones que no han aconseguit situar-se a la part central del passeig. “Ens manifestarem tantes vegades com faci falta, però que triïn un lloc més gran, que som molts”, deia resignat en Robert, de Miami Platja, que seguia les primeres estrofes de L'estaca des d’un racó de l’avinguda.

Amb la cita d’avui les entitats sobiranistes pretenien, en certa manera, posar el termòmetre a l’independentisme i fer visible una resposta pacífica als constants atacs judicials al procés. “Hem de decidir si pleguem veles o continuem fins al final”, expressava Sànchez. I la resposta ha estat clara: “Ho farem!”. La Dolors, de l’Alt Penedès, ho tenia clar: “Manifestar-nos és el millor que podem i sabem fer”. Però també hi ha qui, després d’anys mobilitzant-se, ja té pressa perquè el procés arribi al final. És el cas del Marc i l’Albert, de Barcelona, que han viscut la manifestació gairebé a tocar de l’escenari. “Està molt bé que ens puguem trobar, però ja fa massa que diem que serà l’última vegada”, lamentaven els dos joves.

Com sempre en aquestes ocasions, els manifestants s’han encarregat de fer més amena l’estona prèvia amb càntics al ritme de batucada. Entre el públic, també hi havia una coral independentista que mai falla en aquestes cites i un nombrós grup de motoristes que han optat per arribar fent sonar els clàxons i brandant estelades. Qui sembla haver fallat aquesta vegada, això sí, és el públic més jove. Sigui com sigui, la Guàrdia Urbana ha estimat en 80.000 els assistents en una cita que haurà servit, si més no, per carregar piles davant d’un any que es preveu convuls.