Les pròximes eleccions al Parlament, anunciades per Torra però encara sense data, donarien lloc a una victòria independentista, liderada per ERC, tant en escons com en vots, segons una estimació donada a conèixer aquest dijous pel diari Público.

Segons l'estudi elaborat per Key Data, hi hauria doble victòria independentista, ja que ERC guanyaria les eleccions i, a més, el nombre de votants independentistes superaria, per primera vegada, el dels de la resta de partits, inclosos els comuns. Els resultats donarien una àmplia majoria absoluta a l'independentisme, però també fan possible un nou tripartit d'esquerres.

estimacio parlament publico

Público

Quant als escons, ERC quedaria en primer lloc amb 35 diputats (32 el 21-D del 2017), seguit en segon lloc per Junts per Catalunya, amb 30 escons (34 en les últimes eleccions). El tercer lloc seria per al PSC amb 24 (17) seguit de Ciutadans, que es desplomaria a 17 diputats (36 i primera força el 2017).

Per la seva part, Catalunya en Comú aconseguiria 11 actes (8 el 2017) i la CUP experimentaria una gran pujada i arribaria als 9 (4). A la cua, el PP, guanyaria un diputat, fins als 5 (4) i Vox entraria amb 4 diputats.

Amb aquestes xifres, una majoria independentista sumaria 74 diputats —la majoria absoluta està fixada en 68—, mentre que un tripartit d'esquerres assoliria els 70.

Majoria de vots

L'estudi es basa en un desk rearch ponderat dels més recents sondejos publicats, inclosos el del CEO de la Generalitat, amb el qual no només s'estimen els escons sinó també els vots. D'allà es desprèn que l'espai electoral catalanista arribaria a sumar el 49,8% dels vots vàlids, amb un augment de 2,3 punts respecte al 2017 (47,5%), mentre que unionistes més comuns baixarien fins al 47,6%, amb una baixada de 3,3 punts (50,9%). El 2,6 restant correspon a vot a partits extraparlamentaris i vot en blanc.

La diferència entre els dos blocs se saldaria a favor de l'independentisme amb més de 100.000 vots d'avantatge.