L'independentisme ha quedat exclòs aquest any de les jornades econòmiques de s'Agaró, que organitzen la Fundació Internacional Olof Palme i la Cambra de Comerç de Barcelona. Tot i ser majoritari al Parlament, coincidint amb l'aplicació de l'article 155 i de la intervenció del Govern, a la sessió d'aquest any no hi ha estat convidat cap representant independentista, ni tan sols a nivell acadèmic.

L'obertura, que l'any passat va anar a càrrec del president Carles Puigdemont, en aquesta ocasió s'ha encarregat a la vicepresidenta espanyola, Soraya de Sáenz de Santamaría. La dirigent del PP ha fet una intervenció política i s'ha centrat a reivindicar l'aplicació de l'article 155 a Catalunya, com una mesura per "tornar a la legalitat", mentre carregava contra el procés sobiranista davant dels empresaris. Ha assegurat que l'aplicació del 155 "ha estat una mostra de respecte cap a tots els catalans".

Un centenar de persones s'han concentrat a les portes de l'hotel on se celebren les jornades, protestant contra la presència de la vicepresidenta i reclamant la llibertat dels presos polítics.

Després està previst un sopar debat, al qual l'any passat va assistir el vicepresident Oriol Junqueras, actualment empresonat al recinte penitenciari d'Estremera. En canvi seran presents aquest any a S'Agaró el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i l'exconseller Santi Vila, que va abandonar el Govern abans de la declaració d'independència i que aquesta setmana ha saludat el president espanyol, Mariano Rajoy, a la seu de la patronal Foment del Treball. Cap dels dos no té cap càrrec institucional.

Iceta serà el ponent d'una taula de debat titulada Un projecte per a Catalunya, on exposarà la seva proposta de cara a les eleccions catalanes del 21 de desembre.

La clausura de les jornades en aquesta ocasió anirà a càrrec del ministre d'Economia, Luis de Guindos, que farà demà el discurs final. L'any passat també va tancar les jornades un membre del govern espanyol, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, però amb una presència equilibrada de representants polítics catalans.