La possibilitat que Catalunya s’independitzi no preocupa gens a la gran majoria d’espanyols, segons es desprèn de l’últim baròmetre del CIS, fet públic aquest dilluns. De fet, només preocupa un 0,2 per cent de la població espanyola, en contrast amb el 0,7 % de l’última enquesta. Amb tot, l’actual CIS es va elaborar abans que es conegués l’últim pronunciament a favor de la independència unilateral per part del Parlament.

Així mateix, la manca de govern a Espanya tampoc no entra dins les principals preocupacions, malgrat una certa tendència a l’alça, passant del 4,8 al 6,4 per cent, situant-se en el vuitè lloc del rànquing de problemes més preocupants segons les dades recollides al baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) del mes de juliol, publicat avui i que va ser realitzat entre l'1 i el 11 del mes passat, dies després de la celebració de les eleccions generals.

L’atur, el més preocupant

La desocupació continua encapçalant la llista de les preocupacions dels espanyols, amb el 75,5 per cent, seguit de la corrupció (43,4%) i dels problemes d'índole econòmica (22,8%), si bé en els tres casos experimenten una lleugera baixada.

En quart lloc es manté la preocupació pels polítics i els partits, tot i que ha experimentat un descens respecte al mes anterior, fins a quedar en un 19,4 per cent, seguida de la sanitat (12%) i l'educació (10,4% ), que, per contra, incrementen el seu percentatge. Els problemes d'índole social cauen fins al setè lloc amb una caiguda de gairebé tres punts, del 11,9 al 8,9 per cent.

Els problemes relacionats amb la qualitat d'ocupació (5,9%) i les pensions (4,2%) tanquen els deu primers dels problemes dels ciutadans, dels quals surt la immigració, que cau del 3,3 al 2,9%, per davant de la inseguretat ciutadana, que passa del 3,1 al 2%.

Cal destacar el problema del terrorisme internacional, que ha augmentat el seu percentatge, de l'1,5 al 2,1 per cent, fins i tot abans que ocorreguessin els diversos atemptats terroristes que han tingut lloc a Europa, com el de Niça, que va ser el 14 de juliol, o el posterior tiroteig en un centre comercial a Munic (Alemanya).

Situació política “dolenta” o “molt dolenta”

Pel que fa a la situació política per la qual pregunta el CIS, tres de cada quatre consultats (77,1%) la qualifiquen de "dolenta" o "molt dolenta" –3 punts menys que al juny–, mentre que a penes el 2,1 la veu positiva, i un 18,3, regular. Només el 16,7 per cent s'espera que millori en un any enfront del 25,4 que creu que anirà a pitjor.

Respecte a fa dotze mesos, el 6,2 per cent creu que ha millorat, mentre que el 40 per cent la veu pitjor i la meitat dels consultats (50,1) la considera similar.

En relació al panorama econòmic, es redueix lleugerament el percentatge de ciutadans que tenen una mala impressió, en baixar en gairebé quatre punts (del 67,9 al 64,1%), i augmenta una mica la xifra dels que creuen que és positiva (el 4% enfront del 3,2 de juny).

Un de cada quatre espanyols (19,3%) pronostica que l'economia anirà a millor en un any, encara que són més els que creuen que seguirà igual (39,3%) o que empitjorarà (23%).