Sense donar cap resposta ni arribar a cap conclusió, la BBC es qüestiona en un article publicat avui si "Catalunya provarà d'independitzar-se d'Espanya aquest any" i, si és així, si pot fer-ho "simplement".

Amb l'any nou recentment estrenat, i amb el procés creixent i fent-se visible a escala internacional, la corporació britànica pública avisa que "si el bloqueig entre l'Estat espanyol i Catalunya ha estat intens aquests darrers cinc anys, el 2017 sembla que serà explosiu".

Ho justifiquen fent-se ressò de tots els passos que ha seguit Catalunya en aquests darrers anys en relació al procés, de com ha crescut el nombre de municipis favorables a marxar d'Espanya, de la judicialització de la política i de l'intent de tirar endavant una suposada Operació Diàleg.

Sense excuses

El missatge de Cap d'Any del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, en què va reiterar l'objectiu del Govern de fer el referèndum el 2017 i aplicar el resultat "sense dilacions ni excuses", així com la declaració que va fer a Radio Equinox en què assegurava: "Declararem la independència si guanya el 'sí' per un vot més del 50%", també és un altre dels factors que ajuden la BBC a explicar al món com avança el procés català.

Les paraules del president del Govern són, pel mitjà britànic, un exemple que Catalunya esquivarà els avisos de l'Estat d'il·legalitzar qualsevol votació que organitzi l'executiu català. Però, mentrestant, la corporació pública que Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau hauran d'anar a judici per haver organitzat una consulta que consideren "salvatge" i això incrementa més "les tensions entre els favorables a la independència i les autoritats espanyoles".

Pocs estímuls

L'enrocament de l'Estat amb Catalunya tampoc no el passen per alt. "Com a altres llocs d'Espanya, Catalunya té el poder de desenvolupar el seu sistema d'educació i sanitat", recorden, però, tot i així, posen sobre la taula que l'Estat "ofereix pocs estímuls als partidaris de la independència". 

Amb l'Operació Diàleg com a espectadora més que com a personatge actiu d'aquesta situació, la BBC fa memòria quan explica que tot i que el president espanyol, Mariano Rajoy, està disposat a negociar alternatives sobre la relació Catalunya-Espanya, però que no es mourà ni un centímetre de la seva convicció de no tocar ni un punt de la Constitució.

Mentrestant, el Govern assegura que sí que hi haurà referèndum i que, a més, serà vinculant.

Preguntes sense resposta

Enmig de tot això, per la BBC és bastant improbable que entrin els tancs per l'Ebre perquè "això correspon a la Guerra Civil", però llavors es qüestiona "com actuarà Madrid en cas que Catalunya faci una declaració unilateral d'independència".

El que sí que tenen clar és que, mentrestant, "la tensió continua creixent". I això fa preveure que "alguna cosa haurà de passar".