En l'art de la negociació política, el camí més directe no sempre és el més ràpid. Mariano Rajoy vol arribar a la ronda del Rei del 19 de juliol amb els avals necessaris per ser investit. Li valdria amb l'abstenció del PSOE, però el seu soci preferent està indecís sobre quin paper vol adoptar en les negociacions. La negativa oficial de Ferraz ha empès Rajoy a aparcar la gran coalició momentàniament i temptejar el terreny amb Ciutadans. La formació d'Albert Rivera també ha posat de la seva part i en les darreres hores ha diluït el vet a Rajoy per no quedar-se fora dels diàlegs. 

S'esperava que Rajoy encetés la ronda de trucades aquest dijous amb el PSOE, però ho va fer amb Coalición Canaria. El PP no renuncia a un govern de gran coalició per als propers quatre anys. Aquest li donaria una majoria absoluta per implementar reformes i aportar solidesa enmig de l'escenari convuls que viu la Unió Europea. Per això, es van arribar a obrir aquest dilluns a la reforma constitucional, la reforma del sistema de finançament autonòmic, la llei electoral o la revisió de la reforma laboral. Segons la vicesecretària d'Estudis i Programes, Andrea Levy, també s'hi haurien de sumar els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2017.

Els socialistes es debaten sobre si abraçar per activa o per passiva la gran coalició. Dues veus favorables a deixar governar Rajoy s'han pronunciat en les darreres 24 hores: el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, i l'ex mandatari socialista europeu, Javier Solana. El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, duu des del dia de les eleccions sense pronunciar-se públicament. Tot fa pensar que a Ferraz estan reflexionant. I a Gènova volen ser pragmàtics: seguiran temptejant la resta de possibles aliats.

Dins la idea de govern amb el PSOE, el PP també té al cap un acord amb Ciutadans. La formació taronja viu actualment un debat intern sobre la idoneïtat de mantenir o no el vet a Rajoy, com informava aquest dimecres El Nacional.

Gènova ha desplegat les armes de cooptació. El secretari d'Organització del PP, Fernando Martínez Maíllo, s'ha obert a negociar la Mesa del Congrés. A parer de Maíllo, si es consagra la idea que ha de ser algú diferent de qui governa, es podria arribar a plantejar l'oferta a la formació taronja. Si no és el lloc de president, el PP podria cedir-li un lloc a la Mesa. Els 137 escons que els populars van aconseguir en les eleccions generals del 26 de juny li asseguren quatre dels cinc llocs que hi ha. 

Aquesta proximitat per part del Partit Popular podria constituir l'avantsala d'un pacte PP-C's on el PSOE tingués més incentius per a l'abstenció.

El veto es dilueix unes hores

Els d'Albert Rivera segueixen considerant que el PP ha d'abordar el PSOE, perquè amb el suport de Ciutadans no és suficient per passar la investidura. Però el vet a Rajoy els segueix generant contradiccions internes. "Si és per nosaltres, no hi haurà terceres eleccions" va dir el portaveu al Congrés, Juan Carlos Girauta. La conseqüència immediata de les seves paraules va ser diluir-ne la condició. "Parlar de noms és bloquejar" va arribar a afirmar.

Quan semblava que el president en funcions deixava de ser línia vermella, el vicesecretari general, José Manuel Villegas, va matisar les paraules del seu company de partit. "Si hi ha renovació, amb un nou govern i nous equips, estem disposats a comprometre'ns. I si no hi ha aquesta renovació, estarem a l'oposició, una oposició constructiva" va aclarir Villegas. 

La formació taronja vol fer-se un lloc en les negociacions i aparcarà la qüestió momentàniament. C's demana que es constitueixi una taula "amb les forces constitucionalistes" on es parli de reforma electoral, pacte educatiu, acord sobre les pensions públiques o reforma de la justícia. Tampoc descartarien ara entrar al govern, si la conjuntura de renovació els és favorable. Segons Girauta, podria ser una mesura a valorar el sotmetre el president a una qüestió de confiança a meitat de la legislatura. 

La via 175

Rajoy ha encetat la ronda de contactes amb CC, que només té un escó. Ara bé, aquest és simbòlic del pla B que el PP intentarà explorar. Amb el sí de CC (1), el del Partit Nacionalista Basc (5), el de Ciutadans (32) i l'abstenció del diputat de Nueva Canarias (1), Rajoy passaria la investidura. Serien 175 vots a favor i una abstenció. Un govern en minoria no és el seu somni idíl·lic, però el mantindria en el poder. Aquesta estratègia presenta complicacions, com ara la negativa del PNB a ser sumat a l'acord i la del diputat Quevedo.

"Que ens esperin asseguts" va dir el responsable de l'àrea institucional dels nacionalistes bascos, Koldo Mediavilla. Les paraules de Mediavilla responien la petició del ministre de Sanitat en funcions, Alfonso Alonso, que s'incorporés a les negociacions. El partit autonòmic assegura que no està "en l'escenari d'aparellament" i tampoc han decidit què pensen fer d'ara endavant. Per la banda de NC, el canari ha assegurat que no s'abstindrà ni que el PSOE li ho demani. 

Així les coses, algú podria acabar rendit als peus del PP, davant la por a unes possibles terceres eleccions. El temps apressa Espanya i la Unió Europea.