Després que la setmana passada s'anunciés que els vaixells de la policia espanyola ancorats al port de Barcelona des del passat 22 de setembre allargarien la seva estada fins el dia 18, ara comencen a ploure crítiques des de Galícia, on des de dissabte hi ha més de 100 incendis, que han causat la mort de quatre persones, perquè, com es pot llegir en un tuit, "mentre que un govern envia 10.000 efectius per impedir que voti la gent", només n'han enviat 300 per apagar els focs del nord d'Espanya.

L'1 d'octubre havien acomiadat 436 treballadors d'extinció d'incendis perquè acabava la temporada d'estiu i, segons havia assegurat el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, l'acomiadament dels brigadistes "no afectarà la lluita contra el foc".

De fet, l'Ajuntament de Vigo va denunciar ahir que la Xunta trigués quatre hores a donar una resposta a l'oferiment que havien fet a les 12.15 hores de portar efectius dels bombers perquè ajudessin en l'extinció del foc, però el govern de Feijóo no va respondre fins les 16.30 hores.

La xarxa ja ha sortit a la càrrega contra el govern del PP perquè, mentre que hi ha entre 10.000 i 12.000 agents de la policia espanyola a Catalunya en espera del que passi els propers dies, a Galícia són els veïns els que estan ajudant.

Fins i tot bombers catalans s'haurien desplaçat a la zona per donar un cop de mà.

Molts gallecs estan demanant ajuda a través de les xarxes socials i recordant que 125 incendis "és tan greu com un atemptat".

De moment són quatre les víctimes mortals a causa dels incendis i s'ha desallotjat quatre-cents veïns de Lugo; la població de setze municipis es troben en perill per risc de foc. Encara queden per extingir uns 105 focs; tot i això, des d'aquest matí comença a ploure i el vent sembla que minva.