El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat per al 10 de febrer l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, com a investigats (la figura abans anomenada "imputats") per un delicte de blanqueig de capitals. La investigació s’emmarca en la causa que indaga en el patrimoni del seu fill gran, Jordi Pujol Ferrusola. El jutge creu demostrat que el matrimoni té diversos comptes a Andorra amb ingressos que no han aclarit. La família, segons el jutge, no ha demostrat que aquests diners provinguin de la “deixa” de Florenci, pare de l’expresident, com mantenen els Pujol Ferrusola, que també neguen l'existència d'altres comptes. El jutge pensa que aquests comptes podrien haver-se nodrit de traspassos provinents d'empresaris lligats a concessions i encàrrecs d'obra pública. El dia 9 de febrer, també estan citats a declarar quatre d'aquests empresaris, entre ells un directiu de Fomento de Construcciones y Contratas.

Un clan

De la Mata, com el fiscal Anticorrupció, considera els encausats com a clan, perquè disposaven de forma “comuna” dels comptes d’Andorra, "seguint un patró de comportament reiterat des de fa anys". A l'interlocutòria de citació, el jutge apunta que tots els membres de la família "han orquestrat durant anys una estratègia compartida i coordinada per desenvolupar diferents negocis econòmics, generar rèdits, ocultar-los, i distribuir-los entre tots d'acord amb criteris establerts per aconseguir netejar els actius aconseguits". Seguint aquesta línia, a l'octubre passat, De la Mata ja va afegir a la causa als únics fills de l’expresident no imputats fins llavors, Pere i Josep. El fill gran del matrimoni, Jordi Pujol Ferrusola, també compareixerà davant del jutge l'endemà, 11 de febrer. A diferència dels seus pares, Jordi Pujol Ferrusola hi anirà a petició pròpia, després que l'acusació exercida per Unión Progreso y Democracia (UPyD) demanés cridar-lo de nou per plantejar el seu ingrés a la presó o una altra mesura cautelar, com la retirada del passaport, davant la possibilitat que intenti ocultar la seva fortuna. De la Mata haurà d’esclarir ara si la fortuna dels Pujol  Ferrusola prové de l’avi Florenci i dels rèdits de les inversions dels seus néts o bé de comissions procedents de l’adjudicació irregular de concursos públics des d’administracions governades per CiU. Al jutjat central número 1 de l’Audiència Nacional també està imputat el germà petit, Oleguer, per blanqueig de capitals derivat de les seves operacions immobiliàries amb Drago Capital.

Causes unificades

Aquestes són les primeres decisions que pren De la Mata després que s'unifiquessin, a petició seva, totes les causes en què estaven imputats els Pujol Ferrusola. D'una banda, la causa contra Jordi Pujol Ferrusola, la seva exesposa, Mercè Gironès, i diversos empresaris que ja duia l'Audiència Nacional. De l'altra, la relativa als diners d'Andorra, que inclou l’expresident, la seva esposa i els seus fills Marta, Mireia, Pere i Jordi. Aquesta última la duia el jutjat d’instrucció número 31 de Barcelona fins que la seva titular, Beatriz Balfagón, va traslladar-la a l'Audiència Nacional el passat 4 de desembre. La unificació de les causes a l’Audiència facilitarà obtenir la col·laboració de la justícia andorrana, que podria fer-se la sorda a un jutjat de Barcelona, però no a l’Audiència Nacional i menys en un cas de blanqueig de capitals, ara que es volen treure l’estigma de paradís fiscal.

"No hi ha fonament"

La defensa jurídica de Jordi Pujol Soley afirma que no existeix fonament per a incriminar-lo per blanqueig de capitals perquè no hi ha "connexió del patrimoni familiar amb exercici desviat o tort de la gestió pública", segons han manifestat fonts de la defensa. "No existeix ni existirà" han agregat, en no haver-hi cap connexió entre el patrimoni de la família que es derivi de la gestió pública de Pujol, que va deixar la funció política com a president el desembre de 2003. "Se suporta una investigació sabent que només aquest pot ser el resultat final".