L'esmena a la totalitat del PP a la proposició de llei per crear l’impost sobre els actius no productius de les persones jurídiques ha estat desestimada pel ple del Parlament.

Ara s’inicia el període d’esmenes de la llei que ha de servir per definir l’impost amb concreció. Aquest impost busca combatre el frau i l’evasió fiscal que les grans rendes fan a través d’empreses pantalla: és a dir, comprant articles de luxe a nom de societats mercantils i tributant menys que aquell qui compra el mateix article i el posa al seu nom.

Aquest nou impost forma part de l’acord entre JxSí i la CUP per permetre l’inici del tràmit parlamentari dels pressupostos del 2017. Es tramita en paral·lel als pressupostos i la llei d’acompanyament per tal que el nou impost pugui entrar en vigor i es comenci a recaptar l’any que ve, i augmentar el sostre d’ingressos de la Generalitat. El PP havia presentat una esmena a la totalitat que no ha prosperat pels vots en contra de JxSí, PSC, CSQP i la CUP i l'abstenció de C's. 

El diputat de la CUP Benet Salellas ha estat l’encarregat de defensar l’impost que ha justificat per “generar més ingressos públics per fer polítiques públiques conta la desigualtat”. Salellas ha reconegut que “no és fàcil però que és un bon punt de partida”.

Salellas ha agraït a la directora general de Tributs, Marta Espasa, el seu esforç per “trencar-se la closca” i buscar escletxes per crear aquest nou impost i evitar el conflicte de competències amb l’Estat.    

Quin és l’objectiu?

Salellas ha llistat els objectius que persegueix aquest impost: “Lluita contra la concentració de la riquesa en poques mans; no gravar la generació de riquesa de rendes del treball sinó la transmissió de riquesa; també busca l’equitat vertical del sistema fiscal perquè a més riquesa, hi ha menys contribució de les rendes del treball; busca recaptar més diners; fer un cens per controlar democràticament la riquesa per lluitar contra el frau”, ha enumerat.

“Volem incentivar l’ús productiu de la riquesa, volem castigar les mans blanques, que tenen riquesa però no li donen funció social”, ha argumentat i ha afegit que “si no redistribuïm, la desigualtat es fa insuportable”.

El Debat

El PP s’ha quedat sol en l’esmena a la totalitat a la proposició de llei. El diputat Santi Rodríguez ha titllat la proposta d’inconcreta i vaga, des del punt de vista teòric. “Ens hi oposem perquè generarà deslocalitzacions, pèrdua de llocs de feina i tindrà un efecte contrari”, ha assegurat argumentant que no es recaptarà més.

“No hi ha memòria d’impacte econòmic, no sabem ni l’estimació de recaptació ni a qui afectaria i els efectes”, ha conclòs.

Des de Ciutadans, Antonio Espinosa ha lamentat que la llei està plena de prejudicis ideològics i indefinicions jurídiques múltiples.

Des de JxSí, Carmina Castellví ha destacat que “aquest és un bon pas perquè qui més té, pagui més” i ha recordat que també és l’impost de JxSí.

Els socialistes i els Comuns han coincidit a votar en contra de l’esmena a la totalitat i han anunciat que intentaran millorar-la en el tràmit parlamentari.

L’impost

El nou impost per gravar els actius nou productius que estan a nom d’una empresa però tenen un ús particular per evitar pagar l’impost de patrimoni serà progressiu amb un màxim de l’1%. S’aplicarà a quatre tipus d’actius: béns immoles, vehicles de motor igual o superior a 200 cavalls, embarcacions de lleure de 8 metres d’eslora o més i aeronaus.

En tots els casos es tracta de béns que es destinen a activitats i usos privats, o que es lloguen als propietaris o socis de l’entitat a la qual estan vinculats els actius. La base imposable es calcularà sumant el valor de tots els actius no productius i s’estableix un mínim exempt de 500.000 euros o de 100.000 si no incorpora cap immoble. El tipus impositiu és progressiu amb un màxim de l’1% i es meritarà el 30 de juny de cada any.

La proposició de llei presentada deixa exempts de pagar l’impost a les administracions públiques, les representacions diplomàtiques i oficines consulars a Catalunya i els béns de fundacions, ONG i entitats sense ànim de lucre.