“No crec que hi hagi cap problema en consensuar que cal evitar qualsevol tipus de referèndum que posi en perill la unitat territorial”, ha afirmat el portaveu parlamentari de Ciudadanos, José Manuel Villegas.

Villegas responia així davant les preguntes sobre el “paquet català” que C’s proposa al PP i que es basa en la substitució del model d’immersió lingüística pel model trilingüe i que es faci complint les sentències judicials pendents en aquest àmbit que la Generalitat està desoint.

El paquet català també reivindica més inversions en infraestructures, en concret, pel corredor mediterrani. D’altra banda, obre la porta a impulsar una reforma del model de finançament que “no penalitzi les comunitats més competitives”.

Negociació de polítiques socials  

En aquest quart dia de negociació de continguts, C’s ha exigit al PP que fixi dotació econòmica i terminis d'execució per aplicar les mesures socials que pacti amb el PP i això ha provocat que la negociació de la investidura de Mariano Rajoy "es bloquegi" aquest dijous, segons ha reconegut Villegas.

En roda de premsa al Congrés, Villegas ha explicat que no només cal signar promeses i intencions en aquest acord d'investidura, sinó que hi ha d'haver un compromís econòmic i uns terminis d'execució, especialment en assumptes d'índole social.

En aquest sentit, ha posat sobre la taula cinc punts mínims que requereixen dotació econòmica i termini d'execució: el pla de xoc social, que inclou les propostes de Ciutadans contra la pobresa infantil i els complements salarials, la igualació de permisos de paternitat i maternitat, el reforç contra el fracàs escolar, i l'ampliació de l'educació infantil de zero a tres anys.