Una llista compartida a Girona, Tarragona i Lleida i per separat a Barcelona, o llistes separades al Congrés i juntes al Senat, o una llista cívica o... Les possibilitats de “llista supercreativa” per a les eleccions generals del 20D que consideren Convergència i ERC, i a la qual ha fet referència el conseller de Presidència, Francesc Homs, té múltiples versions.

Però des d'aquestes formacions s'assegura que no hi ha encara res tancat, que la decisió s'adoptarà de mutu acord, i que CDC és molt partidària de buscar una entesa per anar plegats mentre que Esquerra té més dubtes. Diferents veus del partit republicà i de Junts pel Sí, apunten que la seva opció preferida és una "llista cívica": Una candidatura que combinaria noms de l'àrea metropolitana, amb diputats veterans a Madrid de formacions com CDC, MES, DemoCat a més dels d'ERC.

De moment, el que Homs ha volgut deixar clar és que no es repetirà un plantejament de tipus plebiscitari com el del 27S amb Junts pel Sí, però que es trobarà una fórmula “creativa, útil i rendible” per optar junts als comicis.

Ràpidament, les especulacions s'han disparat. El quid és trobar una proposta que permeti aprofitar de la manera més rendible possible la suma dels vots. A Tarragona, Lleida i Girona, l'aritmètica recomana anar plegats, però el cas de Barcelona és diferent. D'aquí una de les possibilitats que hi ha damunt la taula.

El conseller de Presidència, Francesc Homs, al Fòrum Europa / GC

No tan original

No obstant això, el tema de l'originalitat i de la fórmula no vista fins ara, segons Homs, és més discutible. PSC, Ciutadans pel Canvi, ERC i ICV ja es van presentar plegats al Senat –però separats al Congrés– a les eleccions generals de l’any 2000, sota el paraigua de l’Entesa Catalana de Progrés. Van repetir en les dues convocatòries següents, sempre de manera exitosa. En els comicis del 2011, ERC va anunciar que abandonava aquesta candidatura. Aquell any, però, s’hi va afegir EUiA.

Tampoc és nova la possibilitat de presentar coalicions diferents a cada circumscripció. L’any 1999 PSC, la plataforma Ciutadans pel Canvi i ICV van concórrer plegats a les eleccions al Parlament a Tarragona, Lleida i Girona, però separats a Barcelona.

En qualsevol cas, Convergència i ERC hauran de prendre alguna decisión la setmana vinent. El 6 de novembre acaba el termini per registrar davant la Junta Electoral les coalicions electorals i el dia 18 s'hauran de publicar al BOE les llistes.

Reglament versatil d'ERC

Aquest dissabte ERC porta a terme un consell nacional amb un punt important a l'ordre del dia: aprovar el reglament per triar els candidats i regular la forma de concórrer a les eleccions del 20D. "Aquest reglament estableix la tria dels candidats per federacions regionals i no per congressos comarcals; hi ha menys places i no es tracta de frustrar la gent", explica a El Nacional el portaveu del partit, Sergi Sebrià.

Des d'Esquerra s'assegura que aquest reglament tècnic per triar candidats és prou "versàtil" i "adaptable" per tal que es puguin bastir llistes de diferents maneres: en coalició o per separat. Una característica que permet als republicans anant fent feina mentre decideixen la millor manera de presentar-se a les generals.