Un comando d'operacions especials de l'exèrcit espanyol recuperava, farà aquest dilluns quinze anys, l'illot de Perejil, després de ser envaït durant sis dies per gendarmes marroquins, en una acció que va desencadenar una de les crisis diplomàtiques més importants de la història entre Espanya i el Marroc.

Una acció militar executada el 17 de juliol del 2002, "a trenc d'alba i amb vent de llevant", i que va acabar amb la hissada de la bandera d'Espanya que posava fi a la invasió d'aquest illot protagonitzada l'11 de juliol de 2002 per gendarmes marroquins, el que va provocar un problema diplomàtic que el Govern de José María Aznar va tancar sis dies després.

Transcorreguts quinze anys, Perejil avui està deshabitat, cap militar no hi és destacat i tampoc no és objecte de vigilància especial per part de les Forces Armades espanyoles, han declarat a Efe fonts militars.

Tanmateix, patrulleres de la Guàrdia Civil i de l'Armada vigilen amb discreció aquesta zona dins dels seus dispositius de lluita contra la immigració il·legal i el tràfic de drogues.

A 200 metres de la costa marroquina

Perejil, situat a uns deu quilòmetres de Ceuta i a uns 200 metres de la costa marroquina, va ser ocupat l'11 de juliol del 2002 per diversos gendarmes marroquins en una acció justificada per Rabat com a part de la seva estratègia en "la lluita contra la immigració clandestina i el terrorisme".

L'endemà de l'ocupació, l'OTAN va considerar l'assumpte purament bilateral i la Comissió Europea va expressar la seva "gran preocupació".

El Govern espanyol va enviar tres vaixells a les costes de Ceuta i Melilla per "fer confiança als seus residents", mentre la Presidència danesa de la UE va expressar la seva "plena solidaritat a Espanya" i va apressar el Marroc a "retirar les seves forces".

Tanmateix, el Marroc mantenia la seva decisió de no retirar les seves tropes per considerar que aquesta acció s'emmarcava en l'exercici de la seva sobirania sobre el seu territori nacional.

El Govern espanyol va considerar el dia 16 esgotada la negociació diplomàtica per retornar a la situació anterior, va cridar a consultes l'ambaixador a Rabat i va decidir executar l'operació de desallotjament dels sis militars marroquins que ocupaven l'illot.

El dia 17, un comando d'Operacions Especials de l'Exèrcit de Terra, a bord de dos helicòpters, va aterrar a l'illot, va detenir els militars marroquins, que van ser lliurats a les autoritats del Marroc, i va hissar la bandera d'Espanya.

A trenc d'alba i amb vent de llevant de 35 nusos

La intervenció es va fer "a trenc d'alba" i "amb vent de llevant de 35 nusos", com va relatar al Congrés el llavors ministre de Defensa, Federico Trillo.

L'acció militar va començar les 06:17 hores, quan 25 soldats d'Operacions Especials, avalats per uns altres tres de l'Armada, van posar en marxa l'operació batejada com a "Romeo Sierra".

Sense disparar, van neutralitzar els sis gendarmes que es van lliurar un rere un altre davant de l'evident superioritat dels militars espanyols.

El dia 20, Espanya i el Marroc van assolir un acord que va suposar el retorn a l'statu quo anterior al mes de juliol.

Dos dies després, la visita de la ministra d'Afers Exteriors, Ana Palacio, al Marroc va posar temporalment fi a la crisi oberta entre Rabat i Madrid per aquest illot, de domini espanyol des del segle XVII.

Reconciliació diplomàtica

Finalment el 30 de gener del 2003 Espanya i el Marroc van segellar la reconciliació diplomàtica definitiva amb el retorn dels seus respectius ambaixadors.

Així es va tancar l'etapa més difícil en les relacions entre ambdós països, plena de tensions durant quinze mesos.

Els problemes entre Madrid i Rabat van obligar a intervenir, a petició marroquina, el secretari d'Estat dels EUA, Colin Powell, qui finalment va actuar de fedatari de l'acord entre Espanya i el Marroc pel qual Perejil tornava a una sobirania que, a més, no constava que el regne alauita discutís.

En aquesta crisi hi va haver un protagonista militar a l'ombra: el general Alfonso Pardo de Santayana, llavors cap d'estat major de l'Exèrcit (FORC), mort fa dos anys.

L'Exèrcit destaca el seu paper actiu a la presa de decisions en la crisi i recorda que no va dubtar quan es va haver de recuperar Perejil en uns difícils dies de juliol del 2002.