Què tenen en comú les banderes del País Basc, d’Estat Islàmic, de Kosovo, de Palestina i de Transnístria? Pel festival d’Eurovisió la resposta és clara, totes elles formen part de la llista negra que el certamen ha fet pública amb el propòsit d’impedir la seva presència en les gales de semifinals i la final, que tindran lloc els dies 10, 12 i 14 de maig a Estocolm, la capital sueca.

L’organització del festival ha fet públic un document on es detallen, en una llista “no exhaustiva” les banderes que estan expressament prohibides en el festival, entre les quals les de l’organització terrorista Estat Islàmic; les de territoris en disputa com Nagorno-Karabaj i Crimea; i les de països amb independències no reconegudes per la totalitat de la comunitat internacional, com la República del Nord de Xipre i Kosovo. Sorprenentment també hi apareixen banderes reconegudes oficialment, encara que en l'àmbit local, com ara la ikurriña i la bandera palestina.

La senyera i l’estelada, també vetades

Per bé que no apareixen explícitament a la llista negra, en aplicació de l’exhaustiva normativa d’Eurovisió tampoc hi és permesa la senyera, ja que estan vetades totes les banderes “locals, regionals o provincials”. Tampoc no es podria mostrar cap estelada, ja que tampoc estan permeses les banderes “que continguin o representin un comunicat que els organitzadors considerin de natura política o religiosa”.

Urkullu veu bé que Espanya es retiri d’Eurovisió

En tot cas, l’aparició explícita de la bandera basca, reconeguda a l’Estatut d’Autonomia, just al costat de la de l’organització terrorista Estat Islàmic, ha provocat la ràpida protesta del lehendakari, Iñigo Urkullu, que ha titllat de fet “absolutament lamentable” la inclusió de la ikurriña a la llista de banderes prohibides i ha reclamat una “rectificació urgent”. A més, Urkullu ha considerat que “no estaria malament” que Espanya es retirés del festival si no es resol el problema, ja que al seu parer, "afecta al conjunt de l’Estat".

Per això mateix, el president basc també ha reclamat la implicació de RTVE, com a societat membre d’Eurovisió, per a que ajudi a “corregir, el més aviat possible” la qüestió de les banderes. Val a dir que al festival no hi participen els Estats com a tal, sinó les televisions públiques que en formen part de la societat Eurovisió, que és el cas de RTVE, única televisió pública de l’Estat espanyol que és membre d’aquesta entitat. 

Protesta a Brussel·les

Així mateix, el Govern basc ha iniciat gestions davant l’ambaixada sueca pel que es considera un clar error. Per la seva banda, la vicepresidenta del grup ALDE al Parlament Europeu, Izaskun Bilbao (PNB), ha demanat a Brussel·les que expliqui a Suècia què és una ikurriña. Bilbao ha adreçat una carta al comissari de Cultura, Tibor Navracsics, en què l’informa que la bandera oficial del País Basc forma part d’un llistat de "banderes especialment prohibides" pel festival d’Eurovisió.

Per la seva banda, la formació EH Bildu ha expressat també la seva protesta davant dels fets. També el popular Javier Maroto ha expressat el seu enuig.

 

 

Exteriors demana una rectificació immediata

El Ministeri d'Afers Exteriors i de Cooperació ha reaccionat demanant als organitzadors d'Eurovisió 2016 una "rectificació immediata" del document publicat amb exemples de banderes prohibides a la gala, en la qual la ikurriña apareix al costat de l'ensenya del grup terrorista Estat Islàmic.

El ministre en funcions, José Manuel García-Margallo, ha intervingut directament per donar instruccions a l'ambaixador d'Espanya a Estocolm respecte d'aquest assumpte i ha estat en contacte amb el lehendakari basc, Iñigo Urkullu, i el president de RTVE, José Antonio Sánchez.

A més, RTVE ha traslladat a l'organització del Festival d'Eurovisió 2016 la seva "perplexitat" per la inclusió de la Ikurriña a la llista negra i ha demanat una rectificació, a més de precisar que la televisió pública espanyola és "absolutament aliena" a la redacció de les normes que regeixen el Festival.