L'expresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, ha apel·lat directament a la Sala Penal de l'Audiència Nacional la presó preventiva que compleix des del passat 21 d'abril per la seva implicació en l'operació Lezo i sol·licita ser excarcerat al·legant que no existeix risc que pugui escapar-se.

Argumenta, entre altres raons, que fugir de la justícia és "materialment impossible" perquè té els seus béns embargats i manca de mitjans econòmics, a més de tenir un "arrelament notori" a Espanya, on resideix amb la seva esposa i tres filles, la més gran de les quals "celebrarà el seu casament en pocs mesos".

Així s'assenyala en el recurs, en el qual la defensa de González al·ludeix a la debilitat de les proves de què disposa l'instructor del cas, Eloy Velasco, per justificar una mesura tan costosa com és la seva presó incondicional.

Tant González com el seu home fort a Llatinoamèrica, l'expresident d'Inassa Edmundo Rodríguez Sobrino -igualment a presó sense fiança- han recorregut directament en apel·lació davant de la Sala Penal de l'Audiència Nacional aquesta mesura cautelar, eludint d'aquesta forma el tràmit del recurs de reforma davant de l'instructor del cas, que consideren perdut per endavant.

No hi ha desig de trencar la família

En relació amb la seva situació familiar, González al·lega també davant de la Sala Penal que una de les seves filles és estudiant, de 18 anys, que el seu pare té més de 90 anys i no existeix cap indici que "desitgi trencar la seva relació familiar", a la qual cosa cal afegir que tant la seva dona com el seu pare, el seu germà i el seu cunyat es trobin igualment investigats en la causa resultant de l'operació Lezo.

"Fugir és impensable", segons la defensa de l'exmandatari madrileny, perquè això donaria lloc a l'abandonament de les seves filles "en una situació en la qual és necessari un suport mutu i de l'entorn familiar i d'amistats per a la tranquil·litat i l'assossec que en aquests moments necessita", a més de per poder exercir el seu dret de defensa. La "notorietat pública" de González, afegeix l'escrit, fa igualment impensable la possibilitat de fugida.

Al llarg del seu recurs, l'advocat Esteban Mestre destaca també que l'ordre de presó dictada pel titular del Jutjat d'Instrucció número 6 "no fonamenta, exterioritza ni raona amb la mínima solidesa quin és el veritable motiu que porta a aplicar una mesura tan dràstica com és la presó provisional i, a més, incondicional". També retreu al jutge Velasco que les al·legacions de les defenses durant la 'vista breu' que va precedir l'ordre de presó no s'incloguessin a la interlocutòria "ni tan sols per explicar les causes de la seva desestimació".