El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, considera que si el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, no aconsegueix prou suports per seguir a La Moncloa, "el més assenyat" seria que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, intentés segellar un acord amb Unidos Podemos i forces catalanes i basques que donés lloc a un govern "progressista".

Així ho ha assenyalat Iglesias en declaracions en el Congrés, on ha acudit a lliurar la seva credencial de diputat. El líder de Podemos ha animat Sánchez a no renunciar a buscar un govern alternatiu al del PP la vigília que el Comitè Federal del PSOE debati quina posició ha d'adoptar el partit davant de la investidura de Rajoy, una cita en què alguns líders territorials defensaran que si el líder del PP fracassa, Sánchez haurà de fer un pas endavant.

"Si PSOE, Unidos Podemos i les forces catalanes i basques arriben a un acord, hi podria haver un govern diferent del PP. Els números donen, però no ens toca a nosaltres prendre la iniciativa", ha dit, recordant que quan ho han fet no ha estat "massa ben rebut. "Si hi ha algú que es planteja ser president, seria prudent que ens truqués o ens enviés un missatge", ha afegit.

Iglesias considera que tant Rajoy com "alguns caps del PSOE" són partidaris que els socialistes apostin per "algun tipus de fórmula" per abstenir-se i deixar pas a un nou Govern dels populars, però espera que si això finalment no passa, el PSOE explori "una via progressista".

Reunió "protocol·lària" amb Rajoy

Respecte a la reunió que té previst mantenir dimarts vinent amb el president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, Iglesias ha assenyalat que hi anirà "a escoltar", tenint en compte que no existeix cap possibilitat que el PP i Podemos segellin cap acord polític.

Això sí, espera que en aquesta cita "protocol·lària", l'informi d'algun assumpte sobre política internacional, com ell mateix va avançar en la conversa telefònica que van tenir per tancar la trobada.