En un moment que les enquestes situen la suma d'Unidos Podemos i el PSOE fregant la majoria absoluta, el líder de Podemos, Pablo Iglesias, no vol que res perjudiqui la formació de govern a Espanya, ni tampoc el seu ascens al poder. Com ja avançava El Nacional fa uns dies, i segons afirmen fonts del partit morat, Iglesias trucarà el líder socialista, Pedro Sánchez, la mateixa nit electoral per proposar-li un govern de coalició on la proposta d'un referèndum es deslligarà de les negociacions d'investidura.

"No hi renunciem, és la nostra proposta" asseguren les fonts consultades. Tanmateix, buscaran un espai de diàleg, potser en forma de comissió parlamentària, per abordar la proposta "en paral·lel i amb la participació de les forces catalanes". És la mateixa proposta que va fer el candidat de CDC, Francesc Homs, fa uns dies durant el debat a set de caps de llista a Catalunya. Podemos considera que Espanya necessita un govern "com abans millor" i procuraran que sigui abans de l'agost.

Durant les passades negociacions per a la investidura l'alternativa ja havia aparegut. Podemos va proposar que En Comú Podem i el PSC integressin una taula de negociació al marge de la resta de qüestions per parlar els detalls del dret a decidir. Les posicions entre els socialistes catalans i els comuns semblaven cada cop més properes, fins que el PSOE es va negar en rotund que el primer secretari, Miquel Iceta, i el líder d'ECP, Xavier Domènech, seguissin mantenint contactes.