El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, creu que les institucions catalanes "han de facilitar per tots els mitjans" que una "mobilització política legítima" com és, segons el seu parer, el referèndum que prepara la Generalitat per a l'1 d'octubre, es pugui produir "amb normalitat".

D'aquesta manera, Iglesias ha recolzat la posició de l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ahir va afirmar que des de l'ajuntament de la ciutat comtal es donaran totes les facilitats perquè els ciutadans puguin participar en la consulta independentista, "sigui el que sigui, una mobilització o un referèndum efectiu."

"Pensem que l'1 d'octubre és una mobilització política legítima i, per tant, les mobilitzacions polítiques s'han de poder produir amb normalitat i, lògicament, segons el nostre parer les institucions han de facilitar per tots els mitjans que una mobilització política es pugui produir", ha defensat Iglesias en declaracions als mitjans en el Congrés.

Referèndum pactat

A més, el líder del partit morat ha assegurat que la posició de Podemos és la mateixa que la que defensa Colau i el portaveu d'En Comú Podem en el Congrés i líder de Catalunya a Comú, Xavier Domènech, que consisteix a demanar un referèndum pactat, "amb garanties i eficàcia jurídica".

"Pensem que el que passarà l'1-O és una mobilització legítima però no és el referèndum que nosaltres volem i pel qual treballarem perquè es produeixi. En qualsevol cas, saludem que efectivament les institucions catalanes posin totes les facilitats perquè una mobilització legítima es produeixi", ha emfatitzat.

En aquest sentit, Iglesias ha defensat la necessitat de facilitar el referèndum, encara que a Podemos siguin conscients que aglutinarà principalment als sectors favorables a la independència" que no són amb els que s'identifiquen perquè, segons ha recordat, no volen que Catalunya se'n vagi d'Espanya. "Però som demòcrates i ens sembla que qualsevol manifestació política ha de ser legítima i ha de ser cuidada", ha reafirmat.