"Un referèndum unilateral és una mobilització legítima, però el que defensem nosaltres, tan a Catalunya com a Espanya, és exercir el dret a decidir", ha declarat Pablo Iglesias, líder de Podemos, a El món a RAC1. Segons Iglesias, "perquè això es pugui dur a terme fa falta que hi hagi un referèndum legal que sigui reconegut internacionalment i que tingui efectes jurídics. Tot això no és possible amb una mobilització com el 9-N". 

També en clau de referèndum, ha assegurat que "cada vegada hi ha més gent a Espanya que està a favor del dret a decidir", i creu que el discurs s'està estenent i molta gent que està en contra de la independència dona suport al referèndum. D'altra banda, ha manifestat que li hagués agradat que Puigdemont anés al Congrés: "Això impressionaria més d'un".

Pel que fa a la moció de censura que es debatrà la setmana vinent, Iglesias ha assegurat que qualsevol ciutadà demòcrata hauria de tenir por del PP. "És per això que hem presentat una moció, perquè els populars són al poder per protegir-se de la corrupció que els envolta, no per manar", ha dit.

En relació amb possibles pactes per tirar endavant la moció, Iglesias ha confirmat que ja té el suport de diversos partits i que ara està negociant amb els socialistes: "En un moment excepcional sorgeixen acords amb partits que mai ho haguessis previst". A més a més, també està pendent quina posició adoptarà el PDeCAT, tot i que ja ha confirmat que estan en procés de negociació amb una comissió del partit català.

"Si el PSOE presenta una moció alternativa, retirarem la nostra i donarem suport al seu candidat, sigui quin sigui", ha explicat Iglesias, i ha afegit que si els socialistes li garanteixen una moció, ell no presentarà la seva i està disposat a esperar per fer-ne una de conjunta.

Encara parlant del partit socialista, Iglesias ha dit el següent: "El PSC, fa uns anys, plantejava fórmules de referèndum legal, el PSOE hauria de tornar a aquesta posició", animant així Sánchez a donar suport al dret a decidir.

"El govern espanyol és capaç de qualsevol cosa"

Quan se li ha preguntat sobre si el govern espanyol estaria disposat a fer ús de la força per impedir un referèndum, Iglesias ha tingut molt clara la resposta: “Jo crec que el govern espanyol és capaç de fer qualsevol cosa i no seria la primera vegada". El de Podemos considera que dur a terme mesures de força seria molt contraprodent per la seva imatge ja que voldria dir que no estan a l'altura. 

El Bandabús

Fa poc menys d'una setmana, el PP va treure al carrer l'anomenat Bandabús, una resposta al Tramabús de Podemos. "Estem estudiant què es pot fer amb el Bandabús, això vol dir que el nostre els hi va moltestar, és el que volíem", ha dit Iglesias mostrant-se despreocupat. 

Els populars han posat en marxa aquest autocar de color lila amb les cares dels principals dirigents de Podemos, els acusa de tràfic de drogues, fraus a la Seguretat Social i agressions a guàrdies civils, entre d'altres coses.

Pablo Iglesias no ha volgut marxar sense parlar de futbol, en concret de la final de la Copa del Rei, en què no se l'ha convidat: "No m'han convidat a la final de la Copa, si ho haguessin fet tampoc voldria ser a la tribuna".