A Mariano Rajoy "se la bufa l'informe dels lletrats [...] perquè l'important ho té lligat". Amb aquestes paraules, el líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha carregat dur contra el president espanyol: "Com que ja té els pressupostos lligats amb Cs, amb el PNB, amb Coalició Canària i amb un diputat que li prestarà el partit socialista de Nueva Canarias, a vostè se la bufa l'informe dels lletrats".

Iglesias havia preguntat a Rajoy sobre "quines funcions compleix el vet pressupostari", que va ser rebutjat la setmana passada pels lletrats del Congrés, perquè "s'impediria el funcionament del poder legislatiu". Rajoy li ha respost que "és l'exercici d'una facultat constitucional atribuïda al Govern espanyol per l'article 134.6 de la Constitució", que serveix per "preservar la competència del Govern en iniciativa legislativa i en matèria pressupostària, dota el pressupost d'estabilitat i garanteix l'execució i preserva un cert rigor en els comptes públics, una cosa absolutament normal en totes les democràcies".

Davant d'aquesta resposta, Iglesias no s'ha pogut callar i li ha etzibat que "arriba la primavera a El Corte Inglés i arriba també un informe dels lletrats del Congrés que diuen una cosa semblant al que nosaltres dèiem al novembre: 'La capacitat de vet hauria de configurar-se en termes excepcionals i restrictius perquè s'impedeix que les càmeres exerceixin la potestat legislativa'".

La qüestió és que el govern espanyol "ha vetat fins a 23 iniciatives i en dos casos la que afectava la reforma de l'Estatut dels Treballadors i a la llei d'educació, s'ha produït fins i tot un conflicte entre el govern espanyol i la Mesa del Congrés que ha obligat el seu govern a recórrer al Tribunal Constitucional a veure si té més sort".

El líder de Podemos li ha retret que ell creia que li respondria bàsicament que "l'informe dels lletrats tant li feia", però ha anat un pas més enllà. Li ha deixat anar: "Com vostè fa anar la prosa de Lope amb destresa, he estat reflexionant sobre l'expressió que utilitzaria vostè", i li ha donat diverses opcions:

  • Me importa un comino el informe de los letrados
  • Me importa un pimiento
  • Me importa un huevo
  • Me importa un rábano
  • Me importa un pepino

Però aquí no ha acabat la cosa. Iglesias li ha deixat anar: "Fins i tot té vostè altres fórmules més directes":

  • Me la trae floja
  • Me la suda
  • Me la trae al fresco
  • Me la pela
  • Me la refanfinfla

La millor, tanmateix, a ulls del podemista, ha estat: "Una que crec que s'adapta perfectament al seu estil: 'me la bufa'. A vostè l'informe dels lletrats se la bufa".