"Em fa vergonya que al meu país s'empresoni opositors". Així de contundent s'ha mostrat el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, després de saber-se l'empresonament del vicepresident Oriol Junqueras i els consellers. En un missatge a les xarxes socials, Iglesias també ha assegurat que "no volem una Catalunya independent però avui diem: llibertat presos polítics". 

Iglesias no ha estat l'únic que ha mostrat la seva indignació per aquest empresonament, també ho ha fet el líder de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, que ha assegurat que ha estat "el pitjor" que podia passar. "Caldrà fermesa i intel·ligència per superar aquest moment", ha assegurat, al que ha afegit: "Amnistia ja".

"Amb la mateixa força que he criticat aquest Govern empresonat, treballaré per a que estigui lliure", ha reivindicat el líder de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachín. "No passaran", ha clamat.

Finalment, també s'ha pronunciat la portaveu de Podemos al Congrés, Irene Montero, que ha assegurat que la presó "no arreglarà res". "Vull guanyar als independentistes a les urnes, no convertir-los en presos polítics", ha afegit.

La jutge de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, ha decretat presó provisional i sense fiança per Junqueras i els consellers Jordi Turull, Josep Rull, Raúl Romeva, Joaquim Forn, Carles Mundó, Dolors Bassa i Meritxell Borràs. També ha decretat presó per l'exconseller Santi Vila, però en aquest cas amb una fiança de 50.000 euros.