El secretari d'organització del nou partit Catalunya en Comú, Xavi Matilla, ha defensat la moció de censura que Podemos ha presentat al Congrés contra el president Mariano Rajoy. Davant de la petició dels partits independentistes que exigeixen que Pablo Iglesias inclogui el referèndum en el projecte de la seva moció, ha recordat que "Podemos l'ha portat sempre en el seu programa. Jo donaria per fet que aquesta és una condició que ja es contempla|preveu".

En una entrevista a Europa Press, Matilla ha explicat que la moció és una censura a la corrupció del PP, que considera que actualment està utilitzant les institucions com a parapet dels casos de corrupció pels quals està sent investigat.

No obstant això, al marge de les acusacions de corrupció, el PP està actuant amb voluntat d'"anul·lar la capacitat política i democràtica de les institucions catalanes", per la qual cosa insisteix que els que defensen aquestes institucions no poden mantenir-se al marge de la moció.

"No seria comprensible que no li donessin suport sent conscients que el PP és el principal problema a Catalunya, pels casos de corrupció, però també pels seus reiterats intents d'abolir les institucions catalanes", ha advertit al PDeCAT i ERC, als que recorda que, com els 'comuns', defensen que les institucions catalanes són sobiranes.

De fet, Matilla es mostra convençut que si Podemos arriba a governar a Espanya, "quan sigui tècnicament factible" hi pugui haver un referèndum abans possible i recorda a JxSí que la data de setembre apareix només en el seu full de ruta.