El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha guanyat per la mínima la consulta celebrada per fixar les regles de joc de la II Assemblea Ciutadana Estatal de Vistalegre -el segon congrés de la formació morada-. Les seves propostes han obtingut 40.830 vots, el 41,57% del suport de la militància, només 2 punts més que les de l'equip del seu secretari polític, Íñigo Errejón, que ha aconseguit 38.419 vots, el 39,12%. Per la seva part, els anticapitalistes de Miguel Urbán han recollit el 10,50% (10.313).

Així ho ha revelat el secretari d'organització, Pablo Echenique, en la roda de premsa que ha ofert aquest dijous per informar dels resultats de la consulta telemàtica celebrada entre diumenge passat i dimarts, en la qual ell participava amb l'equip de Iglesias. La compareixença del número tres de Podemos s'ha retardat gairebé tres hores per "problemes tècnics" atribuïts a l'empresa encarregada del recompte.

Encara que la de l'equip oficialista ha estat la proposta més votada, amb un 41,57% de suport, el suport de la militància a Iglesias en les consultes en les quals s'ha implicat directament mai havia baixat, fins ara, del 80%, segons les dades obtingudes per Europa Press. Així,  en la consulta per decidir l'aliança amb IU, que ell va defensar, va rebre el 98% dels vots, i en les primàries en les quals va ser proclamat candidat a la Moncloa per a les eleccions generals, el 83%.

Primer enfrontament estatal

Tanmateix, la votació d'aquesta setmana era la primera vegada que el líder del partit morat s'enfrontava amb Errejón en una consulta a nivell estatal. Els errejonistes s'han quedat a tan sols uns 2.400 vots d'Iglesias; un suport que, afegit al dels anticapitalistes, significa que gairebé el 50% dels inscrits han votat una proposta diferent de la defensada pel líder de Podemos.

Aquesta consulta, que va convocar el mateix Iglesias i que ha registrat una participació de gairebé 100.000 vots -en total, 99.072, el 22,7% del total d'inscrits o el 39,62% dels militants considerats actius-, tenia per objectiu, d'una banda, fixar el sistema de votació que s'utilitzarà a Vistalegre II per elegir nous estatuts i nova direcció; i per un altre, la manera i els temps en què s'organitzarà el debat.

Encara que es tracta de dues qüestions d'un elevat nivell tècnic, els tres principals corrents del partit -pablistes, errejonistes i anticapitalistes- han convertit aquests preparatius en un intens debat polític, ja que era la primera vegada que Iglesias i Errejón competien en equips diferents en una consulta a nivell estatal.

Model de votació com Eurovisió

El congrés de Podemos se celebrarà a Madrid del 10 al 12 de febrer de 2017, alhora que el congrés del PP. Amb la victòria de Iglesias, seran les seves propostes les que regeixin l'assemblea. Així, el sistema de votació serà el batejat com DesBorda. Es tracta d'una modificació realitzada per Echenique del model Borda, un mètode similar a l'utilitzat, per exemple, en el concurs d'Eurovisió, consistent a anar donant punts, de major a menor, als candidats, per ordre de preferència.

Entre aquestes modificacions introduïdes per Echenique hi ha la de desplaçar l'inici del comptatge a l'hora de donar els punts, és a dir, si s'elegeixen 60 membres, donar el favorit 80, al segon 79, i així successivament. L'objectiu, segons defensen, és premiar els acords entre equips que es fusionin encara que, segons els errejonistes, implica beneficiar la llista més votada, és a dir, implantar un sistema majoritari.

Quant al format dels debats de Vistalegre II, el document d'Iglesias i Echenique estableix que se celebrarà una sola votació, en la qual les propostes polítiques, organitzatives i ètiques per renovar els estatuts estaran vinculades a les candidatures que les presenten i que aspiren a integrar la nova direcció, al contrari del que demanava Errejón.