A Barcelona, el Consell Ciutadà de Podem es reunia aquest diumenge i acordava que calia "obrir una ronda de contactes amb organitzacions polítiques i socials compromeses amb la defensa dels valors democràtics i del dret a decidir pel poble català, i amb la defensa dels drets socials". L'acord anava en la mateixa línia del que havia avançat el seu secretari general Albano-Dante Fachin: la necessitat d'un "front unitari" amb una "estratègia conjunta" contra la intervenció de les institucions catalanes, que podia incloure partits independentistes.

A Madrid, al mateix temps, el Consell Ciutadà de Podemos decidia fer-se amb el control de la formació catalana, i convocar una consulta a les bases amb la següent pregunta: "Dones suport que Podem es presenti a les eleccions del 21 de desembre a Catalunya en coalició amb Catalunya en Comú i les forces polítiques germanes que no avalen ni la declaració d'independència ni l'aplicació de l'article 155, amb la paraula Podem en el nom de la coalició i la papereta?".

L'actuació dels diputats de Podem, d'Albano-Dante Fachin però també de la diputada Àngels Martínez durant el ple de proclamació de la independència -que no haurien informat Podemos del sentit del seu vot-, ha causat molt malestar. Consideren des de la direcció estatal que han "danyat el prestigi polític" de la formació. "Una de les nostres diputades no va votar en contra de la declaració d'independència i va saludar públicament la nova república catalana", diu la carta enviada per Pablo Iglesias, en referència a una piulada de Martínez. També retreuen a Fachin, Martínez i Joan Giner que s’abstinguessin en la votació sobre el procés constituent.

En aquest mateix sentit, el seu secretari general Pablo Iglesias assegurava aquest dilluns que "si hi ha companys que estan políticament més a prop de la CUP o ERC, crec que han de seguir el seu propi camí, però aquest no és el camí de Podemos". Aquest camí de Podemos és la confluència amb Catalunya en Comú, que ha estat el principal focus de conflicte entre Iglesias i Fachin des que CatComú va bastir-se com la marca definitiva dels comuns a Catalunya.

En el moment de néixer la confluència, la passada primavera, Podem va acabar decidint no participar-hi, després de consultar els inscrits. La direcció de la formació morada, encapçalada per Albano-Dante Fachin, va considerar que no es donaven les condicions per formar-ne part. Però, malgrat que Podem no va sumar-s'hi, però sí que ho van fer alguns dels seus membres, crítics amb Fachin, com Jèssica Albiach, Marc Bertomeu o Vicenç Navarro, que avui formen part de la comissió executiva de CatComú.

Després de les pressions que arribaven des de Madrid, Podem va decidir convocar dues consultes a les bases: la primera, sobre el posicionament respecte de l'1 d'octubre, que va celebrar-se a mitjans de setembre; la segona, sobre la confluència amb Catalunya en Comú, que s'havia de celebrar després de l'1-O. Ara, després que Podem hagi acordat buscar aliances amb partits independentistes, Podemos ha decidit intervenir la formació catalana per convocar aquesta consulta a les bases, que havia quedat en l’oblit. Catalunya en Comú ja ha descartat formar part d'un front amb Junts pel Sí o la CUP.

iglesias fachin

Malgrat que l'element que més ha deteriorat les relacions ha estat la confluència, el posicionament sobre l'1-O també ha generat diferències. A més de la consulta sobre Catalunya en Comú, Podemos va forçar una altra consulta, en relació amb el referèndum. Va ser després que el 60% dels cercles de Podem decidís el juliol participar "activament" de la votació, una decisió que en aquell moment no compartia Iglesias. La consulta als inscrits va tenir lloc entre els dies 15 i 18 de setembre, i el pols va guanyar-lo Fachin amb el 64% d'inscrits a favor de la seva opció.

Des del naixement de Catalunya en Comú, que és la marca definitiva dels comuns a Catalunya després del batibull de sigles en les diferents eleccions, Pablo Iglesias ha tingut clar que Podem ha de ser-hi, que és el seu interlocutor polític. I que el seu home a Catalunya és Xavier Domènech, coordinador general de la confluència, i no Albano-Dante Fachin.