El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, considera que la celebració d’un referèndum a Catalunya hauria de tenir “conseqüències jurídiques”, un punt de vista que arriba just després que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, afirmés en una entrevista a Al Jazeera que, suposant que guanyés la independència en un hipotètic referèndum, "no vol dir que es declari".

De fet, Iglesias sosté que tant ell com Colau pensen “el mateix” respecte a la necessitat de celebrar un referèndum, però el líder de Podemos va un pas més enllà i per això ha assegurat, en declaracions a La Sexta, que "aquest referèndum haurà d'expressar la voluntat dels catalans i, si la voluntat va en una direcció, s'haurà de respectar".

A més, Iglesias considera que "no cal parlar de referèndum d'independència", sinó només "de referèndum", perquè alguns defensaran la independència i uns altres una altra cosa; creu que molts catalans volen votar, però per quedar-se a Espanya amb una altra relació jurídica.

Les declaracions del líder de Podemos arriben just quan Colau, via Twitter, ha reaccionat a les crítiques rebudes sobre la no proclamació de la independència en cas de victòria del ‘sí’. Segons l’alcaldessa de Barcelona, un referèndum és "la millor eina per aconseguir una sortida democràtica" al procés sobiranista, però afegeix que un cop amb el resultat sobre la taula, "sempre fa falta un període de negociació per veure com es fa efectiu". L'alcaldessa ha afegit als tuits que el comentari formava part d'una reflexió més llarga.

Crítiques de l’independentisme

En tot cas, la pretensió de Colau que un ‘sí’ al referèndum no comportaria la proclamació de la independència va generar crítiques des de l’espai sobiranista, que va considerar que es tractava d’una mostra més ambigüitat dels comuns respecte del procés independentista. 

A l’entrevista a Al-Jazeera, el principal canal de notícies del món àrab, Ada Colau va assegurar que defensava el referèndum d'independència, malgrat que personalment no es declara independentista, alhora que va encendre les alarmes sobiranistes quan va voler distingir entre una victòria del sí a la secessió i l'execució efectiva de la independència.