"La ruptura provocada per la ineptitud del PP només es podrà resoldre amb el dret a decidir". Així ho consideren el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, i el coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, en una carta publicada per El Periódico on han abordat el tema del referèndum programat per l'1 d'octubre. 

Segons Iglesias i Domènech, Espanya està rebent agressions als drets socials i això només es pot resoldre amb democràcia perquè "la corrupció i el saqueig amenacen la sobirania popular". També parlen de la moció de censura presentada per Podemos el passat mes de juny, estan convençuts que aquesta moció "era una aposta per Catalunya i per Espanya" i que tot i que no es va guanyar "va representar una derrota política i moral pels populars".

"La nostra moció contemplava el dret a decidir com a reconeixement de la sobirania de Catalunya", apunten Iglesias i Domènech que asseguren que ni el PP ni els ciutadans tenen cap projecte per Catalunya "i tampoc per Espanya. Es mostren convençuts afirmant que ells són els únics que estan a favor de la plurinacionalitat: "Estem sols quan parlem de plurinacionalitat i quan defensem el referèndum", però també admeten que "ara altres partits els estan començant a seguir els passos "com el PSC i el PSOE".

Tots dos coincideixen en defensar el dret a decidir però no es mouen del seu discurs que diu que "l'1-O és una mobilització política que afirma el dret a decidir i per tant reivindiquem la seva legitimitat". Acusen al PP de ser un partit repressiu que "posa el focus a Catalunya per apartar-lo de la corrupció".

Finalment pensen en l'endemà del referèndum, el 2 d'octubre, i indiquen que "Seguiran treballant per un referèndum que interpel·li tots els implicats ja que Catalunya es construirà tant amb els votants del 'sí' com del 'no'".