El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha carregat contra PP, PSOE i Ciutadans durant la segona sessió del debat d'investidura. Ho ha fet titllant aquests tres partits de "triple aliança", en un discurs clarament focalitzat a situar-se com a únic líder de l'oposició, l'única alternativa possible a Mariano Rajoy.

La frase més repetida per Iglesias, i que resumeix molt bé el to de la seva intervenció, ha estat "el temps posarà cadascú al seu lloc", una expressió contundent que anava directament dirigida a un PSOE "més a prop del PP que de Podemos" i al seu portaveu, Rafael Hernando. En la mateixa línia, i encara més contundent, s'ha mostrat el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, que ha assegurat que "la història expulsarà" els socialistes del Congrés.

Crítiques a PSOE i C's

Pablo Iglesias ha titllat l'abstenció del PSOE de "tràmit vergonyós" i ha subratllat la importància històrica del debat d'investidura. Considera que l'ordre polític de la transició s'ha acabat amb aquesta cessió dels socialistes i d'altra banda, ha lamentat que aquesta decisió exclou els ciutadans de les grans ciutats i els votants de menys de 45 anys. És més, ha demanat a Rafael Hernando que, després de decidir abstenir-se, refusi mencionar els noms històrics dels socialistes per tal de no tacar la seva trajectòria: "No es comparin amb ells perquè vostès no tenen res a veure".

Les crítiques també han anat dirigides a Ciutadans, un projecte polític "acabat", segons Iglesias. "Amb aquesta votació, s'esgota la seva funció històrica", ha assegurat i ha apuntat als moviments del partit d'Albert Rivera per il·lustrar-ho. Ha mencionat el seu acord a Andalusia per impedir una alternativa al PSOE, com també ha apuntat l'acord de governabilitat dels partit taronja a la Comunitat de Madrid per fer presidenta a Cristina Cifuentes.

Al PP: "Quan es pronunciï 'corrupció', vostès callin"

Paral·lelament, Iglesias també ha posat èmfasi en el caràcter retrògrad i conservador del PP. Ha assegurat que és el partit que protegeix la violència masclista, de les retallades, de l'atur i que ha portat Espanya al capdavant d'Europa en termes de desigualtat. Per últim, també ha volgut recordar els casos de corrupció que afecten el partit de Rajoy en assegurar que "hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que fora". En el torn de rèplica, Iglesias ha anat més enllà i ha assegurat que quan es parli de corrupció al Congrés, "vostès [el PP] callin". De fet, Iglesias ha recordat les "habilitats" de Rajoy pels SMS, en referència als missatges que va enviar el líder dels populars a Luis Bárcenas.

Catalunya, menció a part

Un dels temes omnipresents en el discurs d'Iglesias ha estat la particularitat política catalana. Iglesias ha exemplificat la crisi del PSOE amb la votació diferenciada a la investidura dels diputats del PSC. "Això va per als que diuen que Catalunya no té un ecosistema polític propi", ha explicat. 

El líder de Podemos ha destacat la victòria dels independentistes a les eleccions del 27-S i, sobretot, ha posat èmfasi en les victòries de les confluències de Podemos a Barcelona a les municipals i a Catalunya en les dues darreres eleccions generals. Amb quina intenció? Per apuntar les davallades electorals del PDECat, que ha recordat que va ser la formació frontissa –juntament amb el PNB– del sistema bipartidista. Per a l'històric partit basc ha tingut una menció particular, ja que l'ha considerat una excepció dins la regla en aquesta crisi del sistema: "El PNB se salva d'aquest canvi, juntament amb la monarquia, ben units per la creu de Borgonya".

Domènech insisteix en la via sobiranista

El portaveu d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha contribuït a atacar el PSOE, establint un paral·lelisme entre l'abstenció i les males perspectives electorals dels socialistes. El líder català ha reafirmat la seva intenció de construir una majoria alternativa al bipartidisme i s'ha postulat, a Catalunya, com l'alternativa que reconegui el dret a decidir i "que no condemni un de cada quatre catalans a la pobresa".

Per la seva banda, el líder d'Unidad Popular, Alberto Garzón, ha posat el focus en els poders fàctics del sistema i ha assegurat que l'abstenció socialista es deu a les seves pressions:  "La política del PP és correcta per a Felipe González, l'Ibex 35 i les grans empreses". Alexandra Fernández, d'En Marea, ha tancat la intervenció de Podemos i les seves confluències, amb una polèmica qualificació de "cop" a la investidura de Rajoy.

Rajoy contraataca amb fatxenderia

El candidat a president del govern, Mariano Rajoy, ha respost amb un to fatxenda als líders de Podemos i les seves confluències. "No puc acceptar que la seva opinió prevalgui sobre la majoria dels espanyols", ha assegurat en recordar un cop més que va ser el candidat del partit més votat a les darreres eleccions generals. La pedanteria de Rajoy s'ha fet palesa quan s'ha dirigit a Garzón per dir-li que no serveix de res que li recordi que el PP ha perdut escons perquè "prefereix" els seus resultats que els seus. És més, ha justificat que esdevingui president perquè a Espanya, des de la transició, sempre ha governat el partit més votat. En contraposició, Rajoy ha assegurat que els votants "van coneixent" Podemos i això explica els resultats del 26-J.

Per acabar-ho d'adobar, Rajoy ha recordat que Iglesias va pronosticar erròniament en el debat d'investidura del març que les esquerres governarien a Galícia després de les eleccions del 25 de setembre, quan finalment van revalidar a Alberto Núñez Feijóo, del PP. Amb tot, Rajoy ha assegurat que la decisió de formar govern és "europea i sensata", ja que a Europa les coalicions "són a l'ordre del dia".

El candidat del PP també ha tingut unes paraules, encara que breus, per al procés sobiranista català: "Dret a decidir, sí, però que decideixin tots els espanyols", ha dit Rajoy en resposta a Xavier Domènech. El president en funcions ha al·legat que els plantejaments que es fan des de Catalunya ni tan sols es poden discutir perquè "la llei s'ha de complir".