Els ecosocialistes volen repetir. La coordinadora de la formació, Marta Ribas, creu que Xavier Domènech, que va encapçalar la candidatura a les eleccions generals del 20-D, hauria de tornar a fer-ho. “Entenc que no hi haurà grans canvis”, ha reblat.

L’objectiu és clar, “repetir l’èxit”, i fer-ho amb la mateixa fórmula. És en aquest sentit que els integrants d’En Comú Podem -Barcelona en Comú, ICV, Podem i Equo- han començat des de fa setmanes negociacions. Un dels eixos centrals és estudiar com aconseguir grup propi al Congrés, cosa que ha negat la Mesa – de majoria popular i de Ciutadans – en aquesta històricament curta legislatura.

De la mateixa manera que amb les negociacions bilaterals amb el PSC per encaixar un referèndum legal sobre la independència, els confluents treballen de la mà d’experts per identificar qualsevol bri d’esperança. Malgrat que fonts jurídiques asseguren a aquest diari que és complicat aconseguir un grup propi al Congrés, perquè depèn de la interpretació de l’òrgan parlamentari, Ribas ha afirmat que “cal estudiar-ho per fer-ho amb rigor i amb l'aval jurídic”.

Acord pel Referèndum

ICV ja té amb els socialistes el seu primer ‘no’ oficial a l’Acord pel Referèndum, fet que constata que no acaben de sortir-se’n amb la seva petició de retorn a la pantalla del dret a decidir. El carrer Nicaragua, després d’una reunió amb els coordinadors ecosocialistes Marta Ribas i David Cid, ha rebutjat adherir-se a la plataforma. La delegació socialista – formada pel primer secretari Miquel Iceta i les diputades Assumpta Escarp i Eva Granados- “no s'hi sumen”, ha dit Ribas, admetent que “segurament hi ha més elements de coincidència en la diagnosi”.

En allò que sí que han coincidit és a rebutjar la solució que Junts Pel Sí ofereix al conflicte polític entre Catalunya i la resta d’Espanya. “El full de ruta unilateral és mort i inviable”, ha assenyalat Cid, i ha afegit que pel que fa a un nou escenari a nivell estatal “seguim amb la mà estesa i seguim creient que és possible un govern de canvi”.