Per ICV no hi ha altra via per resoldre el dret a decidir dels catalans que esperar el canvi a l’Estat. La coordinadora, Marta Ribas, ha assegurat avui que l’ecosocialisme segueix apostant pel referèndum pactat, perquè “la independència unilateral no és possible”.  “Evidentment tot es alenteix més del que voldríem”, ha admès Ribas, si bé ha reivindicat que haver guanyat a Catalunya fa que les demandes segueixin sent les mateixes.

Però els resultats a l’Estat, sense sorpasso al PSOE i una crescuda de 14 escons del Partit Popular, han decebut a més d’un a la confluència. De moment, alguns regidors vinculats a En Comú ja han expressat el seu malestar i la seva conversió a l’independentisme. Són els casos d’un de Podem a Ripollet, Santos Gómez, o d’un altre a Sant Adrià del Besòs, Joan Belda. “Ho podem entendre tot”, ha reblat Ribas sense perdre-hi més temps.

“No hi ha una majoria d’esquerres fàcil de construir”. Malgrat que els números són pràcticament idèntics als del 20-D, amb què sí que van intentar obtenir el suport dels independentistes per investir un president del Govern espanyol, aquest cop s’ha descartat d’entrada. Ho va fer Xavier Domènech, Íñigo Errejón i Susana Díaz. Amb tot, per Ribas “caldrà plantejar totes les vies possibles perquè PP i Ciutadans no marquin majories al Congrés”, així com “seguir batallant” en un Congrés que “fa molt més difícil que la ciutadania de Catalunya en surti beneficiada”.

Cas 9-N

El tancament de la instrucció del cas del 9-N, on hi ha implicats l’expresident de la Generalitat Artur Mas, així com Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs, és una mala notícia pels verds. “No podem més que demanar el sobreseïment de la causa”, ha assenyalat Ribas, insistint que “els conflictes no es resolen amb els jutjats, sinó políticament”.

Que la decisió vingui només dos dies després del 26-J és “estrany”, perquè “les interferències en certs estaments no es poden negar”. Ara bé, ha fet una crida a no fer suposicions, perquè “no hi guanyem res”, i “cal afrontar les coses des del fons”.