Iniciativa per Catalunya Verds (ICV) ha decidit no assistir als actes de la Diada que organitzi l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). Els ecosocialistes asseguren que aquest 11 de setembre no hi aniran perquè no comparteixen el seu "full de ruta unilateral" cap a la independència. De fet, l'any passat ja no hi van assistir.

On sí que aniran, però, serà als actes institucionals. En declaracions a Efe, la coordinadora nacional d'ICV, Marta Ribas, ha assegurat que la mobilització de l'ANC s'ha convertit en actes de reivindicació" d'un pla avalat per Junts pel Sí i la CUP, que "porta cap a un carreró sense sortida".

Per a aquesta Diada, l'ANC promou cinc grans concentracions a Barcelona, Berga (Berguedà), Lleida, Salt (Gironès) i Tarragona, amb el lema "A punt", amb les qual pretén aconseguir una nova demostració de força amb vista a una futura proclamació d'una "república catalana".

Un full de ruta "viable"

Segons Ribas, la proposta de l'Assemblea és fer un referèndum unilateral d'independència, i ha remarcat que aquest no és el seu "full de ruta". Segons ICV, calen fulls de ruta "viables" que no impliquin plantejar "solucions que no aniran enlloc perquè no són ni respectades ni acceptades ni tindran cap suport per part de cap govern de la resta d'Europa".

Ribas aposta, doncs, per seguir buscant suports a la resta de l'Estat per poder celebrar un referèndum amb totes les garanties legals i l'aval internacional. 

Rabell se sent rebutjat

Qui també ha dit que no hi assistirà és el president de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Lluís Rabell, que ahir va dir que no se sent "massa apel·lat, sinó més aviat rebutjat" per la convocatòria de l'ANC. Rabell va assegurar que "no és un plantejament unitari per avançar en els drets democràtics de Catalunya, sinó per sostenir una determinada opció política" i va titllar el procés d'excloent.

En Comú sí que hi anirà

Qui sí que hi asistirà, però, serà Barcelona En Comú. Així ho va assegurar el primer tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, Gerardo Pisarello, tot i que també va deixar clar que no està d'acord amb el full de ruta del Govern. En un acte organitzat per l'ANC ahir dins les Festes de Gràcia, Pisarello va voler evidenciar les distancies amb l'independentisme, però va assegurar que prendrà part dels actes independentistes per "denunciar les polítiques autoritàries del PP i la seva negativa a permetre el dret a decidir el poble català. 

Tot i això, Pisarello va parlar de Barcelona En Comú però no va especificar si hi assistiria l'alcaldessa Ada Colau. La líder dels comuns va assegurar el cap de setmana passat que decidirà a finals d’aquest mes d’agost si participa en els diferents actes de l’Onze de Setembre.