ICV-EUiA i el PSC de Mataró no s'ho han pensat dues vegades i han votat en contra d'una declaració institucional presentada per CiU i ERC-Moviment d'Esquerres per donar suport a la celebració d'un referèndum pactat amb l'Estat sobre el futur de Catalunya. La moció va acabar decaient per produir-se un empat a 13.

Verds i socialistes se sumen així a altres partits com Ciutadans, el PP i Plataforma x Catalunya i rebutgen, completament, provar de dialogar amb el govern espanyol per arribar a un consens per fer la consulta legal, mentre que la formació amb qui estan representats al Parlament, Catalunya Sí que es Pot, va presentar a la cambra catalana una resolució de suport al referèndum pactat amb Espanya.

Els punts més rellevants de la declaració versen sobre el suport que cal donar a les conclusions del Pacte Nacional pel Referèndum, així com ser al costat del Govern en cas que l'Estat es reiteri en la seva negativa d'impedir el referèndum.

ERC-Moviment d'Esquerres s'ha qüestionat com pot ser que una formació "que ha donat suport i ha fet bandera, a escala nacional i local, d'un referèndum pactat amb l'Estat" ara es negui a acceptar la hipotètica situació que es pugui celebrar un referèndum pactat.

Sorpresos pel vot dels verds, els republicans han adjuntat al seu web un enllaç que condueix a una notícia sobre la participació d'ICV-EUiA de Mataró a la Diada del 2015, que recull les paraules del seu únic regidor, Esteve Martínez, on demanava "decidir el nostre futur polític per construir una Catalunya socialment i plenament democràtica".