Els ecosocialistes volen que el vicepresident i conseller d’Economia, Oriol Junqueras, deixi de fer el que consideren que és una “política continuista” respecte al anterior conseller Andreu Mas Colell. La coordinadora d’ICV, Marta Ribas, ha assegurat que “fa les mateixes negociacions i reclamacions” i continua tenint les mateixes “prioritats”.

L’objectiu que persegueixen des de les files verdes és que Junqueras “sigui valent” per, fonamentalment, “renegociar els objectius de dèficit i l’auditoria del deute” amb l’Estat. Però també volen que presenti “aviat” uns pressupostos al Parlament “de debò redistributius” amb una política fiscal que “gravi els qui més tenen per donar resposta als serveis públic que requereix la ciutadania”.

Si segueix aquesta línia “acompanyarem a la Generalitat” per reclamar els diners justos a Madrid. De fet estan d’acord amb les demandes que ha fet arribar fins ara als ministres d'Hisenda i Economia, Cristóbal Montoro i Luis de Guindos, “però volem també que ens acompanyin en parlar de deute, dèficit i una política fiscal absolutament diferent de la que feia Mas Colell”.

Confluència

“Ens sentim propera tota la gent de Podem”. Així ha volgut tancar Ribas la resposta sobre si a ICV es sentien més còmodes amb la proposta de confluència que abandera el diputat d’En Comú Podem, Raimundo Viejo, que no pas amb la d’Albano Dante Fachin. Viejo té mes reticències a sumar-se a la plataforma política d’Ada Colau.

Ribas ha admès que hauran de buscar “la fórmula amb què tots ens poguem sentir més comòdes” i que no serà “un camí senzill”. Mentre que a Barcelona en Comú parlen ja obertament de la possibilitat de fusió, a ICV ho rebutgen i a Podem hi ha diversitat de visions. “Haurem de poder fer-la amb inclusivitat de totes les sensibilitats”, ha reblat. 

Investidura espanyola

Ribas ha fet aquest dilluns la seva enèsima crida al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, perquè aposti per “un govern de canvi”, “l’únic que pot fer majories”. Per la coordinadora ecosocialista, “pot comptar amb el suport del Govern”, i va assenyalat les paraules del president Carles Puigdemont en una entrevista al Corriere della Sera i altres rotatius en les quals deia que estava disposat a “pactar data i pregunta”, quelcom que considera que la seva formació “porta reivindicant tots aquests mesos”.