L'eurodiputat d'ICV, Ernest Urtasun, exigeix al govern espanyol en funcions que recuperi els impostos no pagats per Apple a Espanya. 

La comissària europea de Competència, Margrethe Vestager, ha presentat avui els resultats de la investigació contra Irlanda per incompliment de les normes europees de competència.

La Comissió conclou que Apple va operar una part significativa del seu negoci global a través de filials a Irlanda, pagant impostos per la seva facturació amb tipus d'entre l'1% i el 0,005% dels seus guanys europeus.

La Comissària ha dictaminat que aquestes condicions especials són contràries a les normes de competència. Com a resultat de la decisió, Apple haurà de pagar els tretze mil milions d'euros en impostos no pagats.

“Els estats membres no han de perdre ni un moment i exigir a Apple que els torni fins a l'últim cèntim dels 13.000 milions d'euros”, ha assegurat Urtasun, que ha exigit al govern en funcions que “iniciï immediatament els tràmits per recuperar els diners de les vendes a Espanya que es van deixar de tributar”.

“Es tracta d'una multinacional amb un grandíssim nivell de facturació a Espanya, i el govern espanyol ha de garantir que paguin tots els impostos que li toquen”, ha manifestat Urtasun, que ha posat de relleu que la Comissió ha estat avui molt clara dient que els Estats Membres tenen dret a reclamar la seva part, i el govern espanyol ha d'aprofitar aquesta oportunitat.

De la mateixa manera, Urtasun ha mostrat la seva satisfacció amb la decisió de la Comissió Europea. “Aquesta és una victòria important i un clar exemple de com, amb voluntat política, la UE pot lluitar amb èxit contra el frau fiscal internacional, un terreny on la cooperació dels estats en el marc de la UE és imprescindible. Fins i tot els EUA van posar traves als esforços de la UE per garantir la transparència i l'equitat en les condicions tributàries d'Apple”, ha assegurat.

No és un cas aïllat

Igualment, l’europarlamentari d’ICV ha volgut destacar també que Apple no és un cas aïllat. “La Comissió Europea ja ha declarat que el règim fiscal de Starbucks als Països Baixos i Fiat de Luxemburg són il·legals. La Comissió d'Investigació del Parlament Europeu contra el dúmping fiscal ha revelat més casos i la Comissió de la UE ha d'investigar totes les empreses que hagin dut a terme aquestes pràctiques”, ha conclòs.