La coordinadora nacional d'ICV, Marta Ribas, ha considerat "molt decebedor" que "un partit que es reivindica com anticapitalista i d'esquerres" com la CUP doni suport al Govern de Carles Puigdemont i ha reptat els antisistema a deixar de ser la "crossa" de la "dreta catalana".

En una entrevista a Efe, Ribas ha advertit que, si ja va ser "una veritable llàstima" que la CUP investís "un president de Convergència" com Puigdemont, suposaria una "doble decepció" que el 28 de setembre els anticapitalistes acudissin al rescat del president de la Generalitat en la qüestió de confiança.

Després de destacar que, vuit mesos després de l'inici de la legislatura, ja ha quedat clar que Junts pel Sí (JxSí) vota sovint "com una coalició de dretes" al costat del PP en qüestions socials o de fiscalitat, Ribas s'ha mostrat escèptica respecte a la possibilitat que la CUP es replantegi les seves aliances.

"La CUP ha estat fent lamentablement de crossa de la dreta catalana. I crec que tornarem a tenir una gran decepció amb la CUP perquè tornarà a fer de crossa de la dreta", amb el seu vot a favor de Puigdemont i del seu "govern majoritàriament de dretes" en la qüestió de confiança, ha pronosticat.

Segons Ribas, amb qui més "coincideix" Catalunya Sí que es pot –confluència que integra ICV, EUiA i Podem al Parlament– en les votacions és amb la CUP, amb la qual hi ha una gran "proximitat" en qüestions econòmiques i socials, encara que els separa l'"aposta estratègica" dels anticapitalistes de recolzar el Govern de JxSí.

Encara que Puigdemont pensa obrir una ronda de contactes amb les diferents forces parlamentàries a final d'agost o principis de setembre, Ribas ha donat per fet el vot en contra de Catalunya Sí que es Pot en la qüestió de confiança al president català.

"Encara hi hauria marge de negociació si JxSí replantegés el seu full de ruta unilateral", ha apuntat Ribas, que és diputada al Parlament, però ha considerat "impossible" que la coalició que integra al Partit Demòcrata Català i ERC rectifiqui "abans de finals de setembre" el rumb que ha emprès amb la CUP.

"Per tant, no hi haurà negociació viable amb JxSí per a aquesta qüestió de confiança, marcada per un full de ruta unilateral", ha tancat.

Ribas ha retret a JxSí i la CUP que "excloguessin" CSQP del seu consens al voltant de les conclusions de la comissió d'estudi del procés constituent, tancada "abans d'hora" per facilitar l'aval dels anticapitalistes a Puigdemont.

"Estan empetitint el full de ruta, per adequar-lo a les voluntats momentànies d'un president amb una qüestió de confiança al setembre", ha denunciat.

Per a Ribas, tampoc no seria solució incorporar al full de ruta la previsió d'un referèndum unilateral d'independència, ja que "no portaria enlloc".

"No recolzarem un referèndum unilateral d'independència perquè el que cal és un referèndum que tingui conseqüències reals, que sigui reconegut", ha recalcat.

Segons el seu parer, "és poc just i poc ètic continuar dient a la població de Catalunya que a l'agost que ve serem independents sense explicar com, o dir que la unilateralitat és possible".

Els "contes de fades", ha dit, són "èticament dolents", perquè "porten a la frustració una bona part de la ciutadania de Catalunya que s'està creient de bona fe el full de ruta".

"El 'tenim pressa' és el pitjor que ens està passant a Catalunya els últims anys, així no anirem enlloc", ha advertit.

Segons Ribas, "si realment el que volen és la independència de Catalunya, el que haurien d'estar fent és intentar sumar àmplies majories i no empetitir cada vegada més les majories possibles".