"Que s'aclareixi". A Marta Ribas, l'entrevista al president de Catalunya, Carles Puigdemont, que va publicar aquest diumenge El Nacional, li ha generat confusió. "No sabem a quines declaracions fer cas", ha reblat la portaveu, si a aquestes o a les de "l'altre dia de Francesc Homs on parlava d'aconseguir un referèndum".

Des de les files d'ICV, que celebren primàries fins aquest divendres per escollir una nova direcció, han titllat les paraules de Puigdemont de "retòrica de la desconnexió" que no fa avançar ni socialment ni nacionalment el país. "Defensa un full de ruta impossible", ha assenyalat la probablement nova lideressa dels verds. 

Sobre la declaració voluntària del portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, davant del TSJC, per la col·laboració en l'organització de la consulta del 9N, Ribas s'ha limitat a carregar contra les "solucions judicials", assegurant que hauria de vindre per vies polítiques. En aquest sentit, ha demanat al PSOE "un canvi de rumb" en favor de les persones, i que inclogui la celebració d'un referèndum.

Mirant a l'esquerra

La sintonia de la confluència en què participen, Catalunya Sí que es Pot, amb les esquerres del país no és bona. La primera, la crisi oberta amb la CUP, després d'una carta dels cupaires que els acusava de "linxament", miraran de solucionar-la avui en una trobada al Parlament. Segons ha explicat Ribas, "parlarem de les lectures que fem de l'actualitat", però també es mirarà d'arribar a acords pel Ple sobre la Pobresa de dimecres. 

Però la desconnexió també és total amb el PSC, a qui no paren de demanar una reflexió sobre la seva "coherència" per haver donat suport al pacte del PSOE amb Ciutadans, i continuar-ho fent. Aquest diumenge el primer secretari socialista, Miquel Iceta, es reiterava en el seu suport a seguir amb Ciutadans, i a ICV els sembla "increïble". "No ens creiem que la seva gent doni suport abaratir l'acomiadament", ha exemplificat.