La presidenta andalusa, Susana Díaz, i el líder del PSC, Miquel Iceta, es reuniran aquest dijous a Sevilla a petició del primer secretari dels socialistes catalans per aproximar posicions després de la crisi viscuda al PSOE per la sortida de Pedro Sánchez i la constitució d'una comissió gestora. Així ho han confirmat a Efe fonts socialistes, que esperen que aquesta entrevista serveixi per millorar les relacions entre socialistes andalusos i catalans, claus per al socialisme espanyol.

La reunió també arriba després que els diputats del PSC al Congrés votessin, malgrat el que havia decidit la cúpula del PSOE, en contra de la investidura de Mariano Rajoy, cosa que ha provocat l'expulsió dels diputats catalans dels llocs de direcció del grup a la Cambra Baixa.

En una conferència a Madrid, el primer secretari del PSC ha dit aquest dimecres que no és "gaire partidari" de modificar el protocol de relacions amb el PSOE si no és per millorar-lo substancialment i tampoc s'inclina per l'opció que els socialistes catalans surtin dels òrgans federals.

"El que funciona, no ho toquis", ha subratllat Iceta en una conferència de Nueva Economía Forum, en la qual ha estat presentat per l'exministre Ángel Gabilondo. Preguntat pel refredament de les relacions entre el PSOE i PSC arran del vot en contra dels socialistes catalans en la investidura de Mariano Rajoy, Iceta ha admès que hi ha tibantor entre els dos "partits germans".

Imatge d'unitat al voltant de Vara

Paral·lelament, dirigents i exdirigents del PSOE cridats a impulsar la seva reconstrucció s'han reunit aquest dijous a Madrid amb motiu de la presentació d'un llibre sobre el president extremeny, Guillermo Fernández Vara. A l'acte hi era la presidenta andalusa i també Iceta, que hi ha participat espontàniament i ha aprofitat per intercanviar salutacions i paraules d'afecte amb la resta de dirigents presents. Tot plegat els ha permès d'exhibir una certa imatge d'unitat desconeguda des de la caiguda de Sánchez. 

La presentació del llibre sobre Fernández Vara ha anat a càrrec de l'exsecretari general del PSOE Alfredo Pérez Rubalcaba i ha tingut lloc a la seu de l'Organització Mèdica Col·legial, al costat de l'hotel on acabava de morir la senadora del PP i exalcaldessa de València Rita Barberá. A més de Vara, Rubalcaba i Díaz, també hi eren l'exministre i expresident castellanomanxec José Bono, l'exlehendakari i expresident del Congrés, Patxi López, i el també basc Eduardo Madina; l'aragonès Íñigo Urquizu​, el portaveu parlamentari Antonio Hernando i diversos membres de la gestora, com l'extremenya Ascensión Godoy i l'andalusa María Jesús Serrano.

Gira de Pedro Sánchez

Només tres dies abans que Sánchez comenci la seva gira per les agrupacions per sospesar la possibilitat de concórrer novament a les primàries i amb el calendari congressual encara sense definir, Díaz i Vara han advocat per centrar el debat intern en les idees i no en el lideratge. "En aquests moment, això no toca", ha contestat la presidenta andalusa quan li han preguntat si està disposada a presentar la seva candidatura a secretària general.